TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sabtu, 22 September 2012

BEEF STEAKS AND SPINACH DUMPLING


(GUIDANCE CORNER)


 "You are what you eat" Kata-kata ini sering kita dengar di mana-mana sahaja. Kebenarannya juga sudah tidak perlu disangsikan kerana tidak mungkin kita makan pisang, perut kita pula memproses daging dan badan kita mendapat zat nasi. Oleh itu sangat penting bagi para ibu mahir dalam keseimbangan pemakanan yang diperlukan oleh keluarga. Untuk mendapat anak yang pintar dan sihat, kualiti makanan memainkan peranan yang penting. Tidak semestinya makanan yang mahal itu mempunyai kualiti yang bagus dan begitu juga sebaliknya. Sebenarnya ilmu di dadalah yang dapat menilai yang terbaik dan tahu bagaimana mengolah makanan itu jadi menarik agar ahli keluarga tertarik.

HOMESCHOOL DAN MASAKAN
Semenjak homeschoolkan anak-anak, aktiviti masak memasak menjadi makin rancak. Kesedaran tentang pengaruh makanan terhadap minda anak-anak menyebabkan saya banyak meneliti resepi-resepi dari berbagai negara dan mencari gandingan terbaik buat selera keluarga. Sememangnya cooking class bukan sahaja membolehkan kita menghidang juadah yang berkhasiat di atas meja tetapi juga menimba ilmu dalam berbagai aspek. Sejarah bagaimana makanan itu tercipta dan bagaimana budaya sesebuah negara mempengaruhi cara memasak sesuatu juadah juga dapat diajar kepada anak-anak. Memang seronok dapat sama-sama memasak dengan anak-anak. Riuh rendah jadinya. Apalagi semerbak satu rumah dengan aroma rempah yang digunakan. Menambahkan bahagia rumahtangga dengan ikatan kasih sayang yang tiada tolok tandingnya.


FCUHOMESCHOOLING COOKING CLASS


BEEF STEAKS
Hafidz memang suka makan daging terutamanya yang jenis panggang. Apabila saya merancang untuk buat steak, dialah yang mula-mula sekali bersuara untuk tolong di dapur. Kalau ikutkan seleranya, hari-hari makan daging pun tak apa. Di sinilah peranan kita sebagai ibu untuk mengajar mereka tentang bahaya dan risiko jika daging diambil secara keterlaluan. Dari kecil lagi kita sudah ajar akan berbagai-bagai penyakit yang sering dihidapi oleh mereka yang mengambil seseuatu makanan secara keterlaluan.

Resepi Beef Steaks:
-1 kilo daging tanpa lemak
-2 biji limau nipis
-2 sudu makan serbuk lada hitam
-2 sudu makan serbuk lada putih
-1 sudu makan serbuk jintan putih
-1 sudu makan rosemarry kering ( tak ada pun tak apa)
-1 sudu makan thyme kering (tak ada pun tak apa)
-1 sudu makan oregano kering( tak ada pun tak apa)
-1 sudu makan garam halus (ikut selera masinnya. Jangan terlalu masin kerana kita akan makan dengan sos lada hitam.
-2 sudu makan brown sugar. Memberi rasa manis yang lebih enak pada daging
-2 sudu makan sos tiram
-3 susu makan cilli sos
-3 sudu makan kicap pekat.





Daging dipotong lebar-lebar setebal satu inci. Kemudian dicucuk-cucuk 
dengan pisau agar daging ini tidak liat apabila dimakan. Saya guna daging 
biasa dan bukan jenis batang pinang. Harganya jauh lebih murah dan 
hasilnya pun sangat memuaskan. Kerja cincang mencincang ini 
memang kegemaran Hafidz.


Taburkan segala jenis rempah. Selain oregano, rosemarry dan thyme, 
kita boleh guna rempah kegemaran masing-masing.


Herba Mat Salleh (rosemarry, thyme dan oregano) mempunyai 
haruman yang sangat berbeza dari rempah dan rempah ratus kita. 
Bagi saya, umpama timur dan barat, utara dan selatan, perbezaannya 
memang ketara. Berbaloi memperkenalkan rasa yang berlainan 

untuk membuka jiwa dan minda anak-anak kita.




Buat steak ni....memang senang. Anak bujang pun boleh buat. 
Yang penting ialah jenis rempah yang akan memberi rasa kepada daging.


Vitamin C dalam limau nipis ini akan memainkan peranannya 
dalam pemerapan daging agar daging jadi lembut.


Setelah digaul dengan rata, masukkan daging ini ke dalam bekas tertutup dan simpan 
dalam peti sejuk untuk semalaman. Lagi lama lagi sedap dan lagi lembut daging itu. 
Namun begitu sekiranya rempah yang dimasukkan bukan dari jenis yang kuat baunya 
seperti kunyit, garam dan bawang putih sahaja, tidak boleh terlalu lama kerana bimbang 
daging akan berbau. Bila dah masukkan macam-macam rempah seperti di atas, kita boleh 
perap lama kerana rempah-rempah itu mengawet daging sambil memberi rasa yang enak.



Masukkan daging yang telah diperam semalaman itu ke dalam kuali. 
Tambah air hingga melepasi paras daging dan masak dengan api perlahan. 
Air boleh ditambah apabila kering sekiranya daging masih liat.


Langkah yang berikutnya ialah panggang daging yang dah lembut ini. 
Oleh kerana daging ini sudah masak, tidaklah perlu lama. Cukuplah 
untuk ada sedikit kerak dan warna panggang yang cantik.


Saya suka mencampurkan hidangan barat dengan timur dalam satu pinggan. Gandingan ini mestilah ada keserasiannya dimana rasanya masuk untuk kedua-dua makanan barat dan timur. Kali ini saya gandingkan steak dengan nasi goreng cina dan spinach dimpling. Pasti anak-anak akan gemarkan bayam yang telah diolah sedemikian rupa dan di baluti dengan white 
sauce yang lazat itu.



Black paper sauce adalah gandingan terbaik untuk beef steak.


Resepi spinach dumpling akan disertakan dalam entry akan datang.



Secawan nasi goreng Cina dan sebiji spinach dumpling 
sudah cukup untuk bekalan carbohydrate kepada 
anak-anak yang sedang membesar.



Tiga pinggan untuk tiga anak bujang yang turut menjadi Penjaga Langkawi 
bersama saya. Tidak perlu menghabiskan duit ke hotel for candle light dinner.


Dengan kos yang rendah kita sudah dapat sediakan hidangan yang enak kepada keluaraga. Kreativiti dalam masakan menjadikan makan malam satu kenangan 
yang indah buat anak-anak tersayang. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...