TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Thursday, January 30, 2014

HADIAH BASIKAL BUAT PARA PELAJAR FCUHOMESCHOOLING


Sempena tahun baru 2014, FCUHOMESCHOOLING terus mengorak langkah kehadapan. Kejayaan persekolahan dalam tahun 2013 sangatlah merangsangkan. Hanya kehadrat Ilahi dipanjatkan segala kesyukuran di atas segala nikmat pembelajaran terutamanya Roadschooling yang telah banyak membuka minda para pelajar. Para pelajar telah didedahkan dengan perbagai bentuk adventure termasuk berkhemah di dalam hutan. Kesinambungan dari itu, kami telah menghadiahkan setiap seorang dari mereka sebuah basikal yang bersuaian dengan umur mereka. Rezeki dari Allah ini adalah untuk para pelajar homeschool kami meluaskan lagi penerokaan mereka dengan alam sekeliling. Dengan adanya basikal ini, kami akan membawa mereka meneroka kampung-kampung di sekeliling tempat tinggal kami. Kalau dulu mereka menjelajah ke seluruh Semenanjung Malaysia dengan menaiki kereta, kini mereka menjelajah perkampungan di Langkawi dengan basikal mereka. Pembelajaran akan menjadi lebih seronok kerana mereka boleh berinteraksi secara terus dengan apa yang mereka lihat dan alami sepanjang penerokaan nanti. Mereka akan didedahkan dengan kehidupan penduduk sekitar dan mengenali mereka dengan lebih dekat.


             
Betapa gembiranya mereka .....


Thank you Allah...Thank you FCU...Kalimat inilah yang kami tekankan setiap kali mereka mendapat sesuatu walaupun sesuap nasi. Kesyukuran kepada Allah diatas setiap nikmat. Dengan ini kita memupuk jiwa dan rohani mereka tentang siapakah Tuhan dan siapakah hamba. Segala permintaan hanyalah ditujukan kepada Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang. Akidah ini perlu ditanam hingga sudah menjadi darah dan daging anak-anak kita.


BELAJAR MENUNGGANG BASIKAL DI PEKAN RABU

Pekan Rabu terletak tidak berapa jauh dari rumah kami. Pemandangan di sini sangat permai dan indah. Terdapat satu kawasan yang luas dan selamat di hadapan Pekan Rabu yang sangat sesuai untuk pelajar kami belajar menunggang basikal.
Tayar kecil tambahan banyak membantu Afiq dan Alyssa untuk latihan mengayuh basikal dan belajar mengimbang badan mereka. Secara tidak langsung mereka akan berkeyakinan untuk mencuba tanpa tayar sokongan kelak.


Basikal Afiqah pula tanpa tayar sokongan kerana dia sudah cukup besar untuk menempuh cabaran. Bantuan dari uncle sangat membantu dan dalam masa beberapa jam berlatih, Afiqah sudah berjaya menunggang sendiri. Dapat saya bayangkan betapa gembiranya mereka. Pengalaman ini sangatlah penting buat setiap anak-anak. Kita sendiri masing-masing mempunyai memori indah pertama kali menunggang basikal. Masyaallah.....




Kayuh Alyssa kayuh....






Adat belajar menunggang basikal...pasti ada masanya akan terjatuh.



KASIH SAYANG KELUARGA
Pembesaran anak-anak mestilah diiringi dengan kasih sayang tanpa berbelah bagi. Sokongan moral ini sangat penting untuk mereka terus berjaya dalam kehidupan. Pada mulanya hanya empat orang dewasa sahaja mengiringi para pelajar ke padang Pekan Rabu. Satu jam kemudian, para uncle yang lain juga datang untuk sama-sama memberi semangat kepada para pelajar. Suasana menjadi sungguh meriah dan memori manis ini akan terpahat dalam sanubari mereka sampai bila-bila. Sesungguhnya kasih sayang ini akan menjadi baja yang mujarab dalam perkembangan setiap anak-anak kita. Walau hanya dengan basikal, impaknya sangat besar dalam kehidupan mereka.


     Keluarga FCU yang besar sangat membantu dalam setiap pembelajaran FCUHOMESCHOOLING. 


Mereka adalah antara tulang belakang pengajar di homeschool kami. Tajrid (tengah) adalah produk petama FCUHOMESCHOOLING. Kini dia adalah seorang anak muda yang berkeyakinan tinggi dan bertanggung jawab dalam segala aktiviti di FCU.


Pemandangan indah di Pekan Rabu. Kami sangat bertuah menjadi warga Langkawi yang di kelilingi oleh pantai yang cantik dan juga pulau-pulau.


Hanya kepada Allah dipanjatkan kesyukuran atas segala nikmat. Sememangnya persekitaran Kepulauan Langkawi sangat membantu pembelajaran homeschool kami. Udaranya yang bersih dan segar menghidupkan jiwa. Memang layaklah Kepulauan Langkawi diberi status "Global Geopark" oleh UNESCO dan merupakan yang pertama di Asia Tenggara dan yang ke52 di dunia.



Setelah puas bermain, basikal-basikal diangkut pulang ke Teratak FCU. Aktiviti keluarga sebegini memang menambat ikatan kasih sayang yang sangat diperlukan dalam membesarkan anak-anak.





Adventure 4WD di semarakkan lagi dengan tampalan sticker-sticker pada kereta. Memang menambah seri lagilah wira-wira kami.


Ini pula adalah barisan basikal untuk pelajar yang lebih besar. Para pengajar juga berpeluang untuk bersiar-siar sambil exercise. Mungkin suatu hari nanti dapat cycle sekeliling Langkawi bersama anak-anak. Tentu happening bagi warga emas seperti kami.......

THANK YOU ALLAH...THANK YOU FCU



Sunday, January 26, 2014

MANISNYA KEPUTUSAN RASMI PEPERIKSAAN RADIO AMATUR (RAE) 2013-2


23. 1. 2014 MALAM JUMAAT
" Hafidz lulus....." Kedengaran tempikan gembira dari ruang tamu. Ketika itu aku sedang memasak makan malam di dapur. Untuk memastikan apa  yang aku dengar, cepat-cepat aku menerpa ke ruang depan dan kelihatan anak-anak sudah penuh mengerumuni salah sebuah komputer.
"Tajrid juga lulus...." Suasana gembira memehuhi segala ruang yang ada. 
"Semua lulus......" Pemberitahuan yang terakhir ini, betul-betul membuai rasa kegembiraan  yang tak terhingga di hati seorang ibu yang saban hari menunggu saat ini.

"Syukur Alhamdulillah...." Ungkapan keramat membalas segala pemberian Ilahi. Hanya dengan izinNya jua segala keputusan menjadi kenyataan. 

" Hang Hafidz...nanti karang lulus, berhamburanlah air mata hang sujud syukur.....Walaupun hang sekolah kat rumah je...tak ada apa yang boleh sekat kejayaan hang" Masih kedengaran kata-kata semangat dalam loghat Kedah dari ayahanda , pembimbing kehidupan keluarga FCU. Sejenak pemikiranku mengimbas kembali memori manis ketika keenam-enam anak bertungkus lumus di saat-saat akhir persediaan peperiksaan RAE. Sempat saya rakam saat indah ini dalam entri PEPERIKSAAN RADIO AMATUR (RAE).

Sekujur itu juga, kedua-dua pelajar sulung FCUHOMESCHOOLING (Tajrid dan Hafidz) terus menyentuhkan dahi mereka ke lantai ruang tamu tanda kesyukuran atas nikmat Allah, Tuhan sekelian Alam.
Apakah lagi yang didambakan oleh seorang ibu, melainkan melihat anak-anak membesar penuh keimanan kepada Allah. Aku juga turut sujud syukur di sisi mereka, penuh kehambaan dan sangat terasa betapa agungnya sifat Rahman Allah kepada hambaNya yang lemah ini.

Berita gebira ini turut dikongsi bersama warga Langkawi di facebook.

Antara komen-komen tahniah dari friends LangkawiStory

\\

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN  RAE BAGI ENAM ANAK
Add caption

Add caption





















KENDURI KESYUKURAN
Kegembiraan ini kami raikan dengan juadah istimewa buat keluarga tersayang. Seperti  biasa masakan bunda menjadi keutamaan dan keistimewaannya pasti tidak dapat ditandingi oleh mana-mana restoran diLangkawi. 
Air tangan bunda bersambut selawat keatas Junjungan Nabi dan setiap gerakan dimulai dengan kalimah Bismillah. Masyaallah....Indahnya Islam yang merangkumi setiap aspek kehidupan hingga ke sekecil-kecil perkara.


NASI ARAB DAN AYAM KABSAH
Oleh kerana kesedapan nasi Arab dan ayam kabsah masih lagi terasa di lidah, saya memilih untuk memasaknya sekali lagi. Entri penuh bersama resepinya ada saya tulis disini.


Antara bahan-bahan yang digunakan untuk Nasi Arab dan Ayam  Kabsah



PAVLOVA OH....PAVLOVA
Aduhai Pavlova kecintaan kami. Sememangnya Pavlova sudah bertahta di hati kami dibandingkan dengan Tiramisu atau Cheese Cake. Anak-anak sangat menggemarinya termasuklah big boss kami. Rasanya baru sahaja saya membakar Pavlova semasa birthday Afiqah awal Januari ini. Atas permintaan bakal doktor kami Intan Liyana yang sedang bercuti dua minggu di Langkawi, maka dapur FCU sekali lagi menghidangkan kek yang cantik dan lazat ini.


Saat yang paling dinantikan oleh semua.....Lepas sapu whipping cream, tabur buah....boleh makan dah....



Kali ini kami berpeluang menikmati pavlova yang dihias oleh Intan. Dari awal pagi membakar hingga ke malam hari baru dapat 4 biji pavlova. Setiap pavlova yang paling bawah (yang sedang dihias) memerlukan 4 jam untuk masak dengan sempurna. Temperature yang digunakan hanya dalam lingkungan 100 celcius hingga 130 celcius bagi 2 pavlova ini. Dua pavlova yang paling atas itu pula (yang berwarna agak perang) menggunakan temperature 140 celcius dan masa yang diambil untuk membakar adalah lebih kurang 3 jam. Pavlova perang ini tidak begitu manis dan rasanya juga tidak macam marshmallow.  Pavlova yang berwarna putih pucat (paling bawah) ini memang manis dan rasanya bagai marshmallow. Bila dah ramai anak, berbagailah seleranya dan sebagai ibu....kepekaan ini adalah sangat penting demi kepuasan anak-anak tersayang.    



Hiasan pertama



Hiasan kedua



Hiasan ketiga




Memang berwarna warni.......Buah-buahan yang digunakan ialah strawberi, kiwi, anggur hitam dan mempelam siam. 



Hanya dalam masa sekejap sahaja semua pavlova ini akan selamat disantap oleh kami sekeluarga.



Bersyukurlah wahai anak-anak dan cucu-cucu.....Siapalah kita untuk mendapat segala nikmat yang tak terhingga ini. Masih ramai mereka diluar sana yang tidak berpeluang menikmatinya seperti kita. Setiap suapan mesti diiringi perasaan syukur yang tidak terhingga. Ingatlah kepada mereka yang tidak bernasib baik terutamanya anak-anak yatim di sekeliling kita. Bayangkan kita pula yang berada 
di tempat mereka.....(Bergenang air mata ibu yang mengandung.....)


LANGKAH SETERUSNYA....
Kami memerlukan surat rasmi keputusan peperiksaan RAE yang mungkin akan sampai dalam masa terdekat. Dengan adanya bukti bahawa kami lulus, barulah dapat memohon Apparatus Assignment  (AA) bagi mendapat sijil pengendali Radio Amatur Kelas B. Dengan lain perkataan, AA ini adalah merupakan lesen dalam pengendalian Radio Amatur. Pengendali Radio Amatur tanpa lesen tidak di benarkan dan merupakan satu kesalahan besar dan tindakan undang-undang yang melibatkan mahkamah akan diambil oleh SKMM. Antaranya...denda akan dikenakan dan segala peralatan radio yang canggih dan mahal itu akan dirampas. Jadi janganlah cuba-cuba untuk berjinak dengan radio amatur sekiranya tanpa lesen. Untuk mendapat lesen, kena lulus dululah....Oleh itu pengguna radio amatur bukanlah calang-calang orang dan mesti ada pengetahuan tentang peraturan dan juga pengendalian peralatan letrik yang caggih juga.

Dengan ini kelapan-lapan anak kami (semuanya lelaki) akan memohon untuk mendapatkan lesen dimana setiap lesen dikenakan bayaran RM 84 pada tahun permulaannya. Masing-masing mesti mula mereka call sign yang akan digunakan....Bagi lesen B, call sign akan bermula dari

9 W 2..........
Saya sangat berminat dengan call sign 9W2 Romeo Oscar Hotel. Ada juga antara kami yang sudah mengidam untuk mempunyai call sign 9W2 Foxtrot Charlie Uniform......
Semua call sign ini menggunakan fonetik abjad yang digunakan oleh para pengguna  Radio Amatur di seluruh dunia. Saya akan menulis berkenaan info-info penting Radio Amatur dalam entri yang yang akan datang, Insyaallah.....
Nampak kena cepatlah...agar nama call sign idaman tidak diambil orang.........
Challenge seterusnya ialah......belajar lagi untuk peperiksaan mendapat lesen A. Peringkat tinggi ini akan beroperasi melalui Morse Code dan di kalangan Radio Amatur antara bangsa.

CAYO.....FCU CAYO......!!

Saturday, January 11, 2014

PAVLOVA FOR AFIQAH'S BIRTHDAY

Afiqah is a January girl. This Miss January is very active, creative and a kind sister to Afiq, Alyssa and Adelyn. We are very lucky to have her as the leader of this small group since she always full with bright and funny ideas especially during homeschool class. Infact, our everyday homeschool life won't be that interesting without her. Afiq, Alyssa and Adlyn are also as wonderful as their sister. Masyaallah.. Thank You Allah for the gift of these children to raise, this life to share and this spirit to enrich…

What do you want for your birthday?

Pavlova..... and I want to make it myself.
Malah pavlova adalah kegemaran seluruh keluarga FCU. Kelembutannya...keenakkannya....dan digabung dengan whipping cream and chosen fruits. Ah....memang patutlah harganya sangat mahal. Namun begitu kalau kita boleh buat sendiri, sangatlah membantu dan boleh makan dengan puas terutamanya apabila mempunyai keluarga ramai seperti kami. Saya pernah buat entri tentang pavlova dalam 
PAVLOVA WITH LOVE.



Inilah antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat pavlova. 
Kami ubah suai resepi asal supaya dapat pavlova yang lebih besar.


Resepi Pavlova Besar:
7 biji telor sederhana besar ( Ambil telur putih sahaja)
4/5 cawan gula halus (rasanya tidaklah terlalu manis)
1 sudu besar essen vanilla
1 sudu besar cuka
2 sudu besar tepung jagung



Afiq dengan persediaan bahan untuk pavlova



Tengok tu...berebut-rebut mereka nak memukul telur putih. Di sinilah kita boleh mengajar tentang akhlak yang Allah suka. Mereka dapat belajar untuk bertolak ansur dan tolong menolong sesama sendiri.            



Inilah keindahan homeschooling. Pembelajaran bukan sahaja di meja tulis, tetapi proses ini sentiasa bersambungan antara bilik bacaan, ruang dapur mahupun di playground. Oleh kerana mereka tidak pernah didedahkan dengan cara belajar seperti di tadika mahupun di sekolah, pengertian "belajar" pada mereka sangat luas. Apa sahaja yang mereka lakukan dari bangun tidur hingga mereka melelapkan mata di malam hari, adalah proses pembelajaran. Yang paling penting, kita tidak memerlukan modal yang mahal untuk menyampaikan pelajaran kepada anak-anak. Cara kita menyampaikan pembelajaran itu yang penting.

1) Beri keistimewaan kepada anak-anak untuk memilih resepi (mereka akan rasa gembira dan bersemangat)
2) Suruh mereka dapatkan resepi dari internet (melatih mereka membaca dan pupuk keyakinan diri)
3) Biarkan mereka menyediakan segala barangan (melatih mereka menggunakan alat penimbang)
4) Biarkan mereka melakukan sendiri langkah-langkah memasak. Kita hanya pantau dan membantu.
5) Kejayaan mereka memasak apa yang mereka pilih adalah sangat penting walaupun rupa dan rasa tidak         sempurna. Perasaan gembira dan bangga dengan pencapaian diri akan memberi ruang untuk mereka terus     kehadapan. Lambat laun, mereka pasti dapat melakukan dengan sempurna.
6) Adalah tanggungjawab kita sebagai pembimbing untuk memasukkan iman dalam setiap tutur kata semasa     proses pembelajaran. Thank You Allah, Allah The Mighty, Allah The Merciful dan apa sahaja ayat tauhid     mestilah ditanam ke sanubari mereka hingga sebati dan menjadi darah daging mereka.



Akhirnya Afiq beralah. Oleh kerana Afiqah lebih tua, keistimewaan memukul telur didahulukan. Tambah lagi, kek ini adalah untuk harijadinya



Two amazing and sweet princesses at work!!

They always claim that they are a real princess...(children imagination). We always say that...real princess loves Allah, real princess loves housework, real princess loves learning and all the positive attitudes. Or else...you are the fake princess. Sebenarnya..walaupun dengan cara main-main, pembelajaran dan pendidikan masih dapat berlangsung dengan jayanya. Kanak-kanak suka berangan-angan dan kita boleh mengikut rentak mereka selagi tidak bersalahan di sisi Allah.



Telur putih dah kembang....Afiq dan Alyssa menunggu giliran dengan sabar. 
Afiqah pula asyik berceloteh dan berlagak bagai chef celebrity. Hmm....



At last, Afiiqah bagi Afiq peluang untuk memutar telur 



Alyssa juga ingin mencuba buat pertama kalinya mengguna mesin pemutar. Oleh 
kerana tangannya masih tidak begitu kuat, abang dan kakak membantu Alyssa 
menjayakan impiannya. Sikap saling tolong menolong dan kasih sayang 
sangat penting kita semaikan kepada anak-anak. Semoga
 mereka akan menjadi generasi Islam yang 
sangat mementingkan perpaduan ummah.



Mereka memberi penghormatan kepada Alyssa untuk memasukkan gula, tepung, esen vanilla dan cuka. Alyssa rasa sungguh teruja dan gembira sekali. Kanak-kanak cepat belajar dari perbuatan kita. Walaupun mereka masih kecil, mereka sudah pandai guna saikologi untuk menarik minat Alyssa untuk terus belajar memasak. 



At last, semua bahan sudah diadun dan meringue terhasil dengan sempurna. Hanya
 Afiqah boleh melakukan kerja memindahkan meringue dari periuk ke atas kertas 
pembakar. Kerja ini sangat rumit dan perlu langkah yang berhati-hati. Akhirnya
                           kita terpaksa menolong juga apa yang patut terutamanya 
untuk membentuk seperti sebiji kek.


Sang Puteri bersama  pavlova birthdaynya (belum dibakar).



Buah-buahan yang menjadi kegemaran kami sekeluarga setiap kali buat pavlova. Kali ini tanpa strawberri kerana stok tak ada di kedai. 



Tiga pavlova untuk orang dewasa dan empat mini pavlova untuk Afiiqah, Afiq, Alyssa dan Adelyn. Pavlova yang ada lilin itu adalah hasil tangan Afiqah.




Happy birthday my dearest Afiqah Sweet 10. Each candles represents five years.



Semoga Allah sentiasa membimbingmu seumur hayat.




Teddy bear kesayangan Afiah dan Alyssa yang juga pakai tiara 
macam tuan mereka.



Tuesday, January 7, 2014

AL-QURAN MENGHIAS KEDATANGAN 2014


Lipatan memori 2013 diikat dengan kemas dan cantik sekali dengan Peperiksaan RAE sebagai penutup tirainya. Peperiksaan  RAE adalah merupakan batu tanda bagi kejayaan FCUHOMESCHOOLING dan permulaan kepada pendedahan yang berbentuk global. Mereka akan melangkah setapak lagi sekiranya lulus peperiksaan ini iaitu dengan memperolehi lesen B Radio Amatur. Seterusnya mereka akan menduduki   peperiksaan yang lebih tinggi demi untuk mendapat lesen A Radio Amatur. Demi untuk mencapai matalamat ini, mereka terpaksa melengkapkan diri dengan ilmu-ilmu berkaitan Radio dan secara meluasnya ialah elektrik. Pengetahuan berbentuk akedemik ini pasti akan melengkapkan lagi diri mereka yang telah kami isi dengan ilmu kemahiran untuk hidup (ilmu fardhu ain dan kifayah, ilmu berniaga, ilmu membina rumah, ilmu perubatan traditional, ilmu perfileman, ilmu bonsai dan ilmu astronomy)

MASUKKAN SELURUH AL-QURAN KE DALAM DIRI ANAK-ANAK 
Pembelajaran Al-Quran adalah yang paling terpenting dalam homeschool kami. Malah kami sudah mulakan pembelajaran ini sepanjang 9 bulan anak-anak di dalam rahim. Proses pembacaan Al-Quran ini saya khatam berkali-kali sepanjang mengandung kesemua anak-anak. Apabila teknologi makin maju, proses khatam berkali-kali ini di tambah lagi dengan memperdengarkan alunan Al-Quran secara 24 jam melalui Mp3. Setelah lahir di dunia, kami pastikan perkataan pertama mereka sebut ialah ALLAH dengan sentiasa menyebut kalimah ALLAH baik ketika anak-anak tidur dan jaga. Sememangnya semasa dalam pantang, mereka sudah berjaya menyebut ALLAH buat pertama kalinya. Saya juga mendendangkan Al-Quran untuk menidurkan mereka. Kesenambungannya, kami menggalakkan anak-anak untuk khatam  Al-Quran di usia yang muda. Secara fizikalnya, kita telah memasukkan seluruh Al-Quran ke dalam diri anak-anak. Secara hakikatnya, Al-Quran itu sendiri telah mula mencorak pembesaran anak-anak kita.




Pada 19 Mei 2013 yang lalu, Afiqah telah mula membaca Al-Quran besar dan ini adalah sesuatu yang besar dalam hidupnya. Saya ada membuat entri mengenainya dalam SAAT YANG BAHAGIA BUAT AFIQAH. Episod seterusnya ialah pembelajaran membaca Al-Quran setiap selepas solat 5 kali sehari. Dengan kurnian Allah jua, Afiqah telah berjaya untuk khatam sebaik sahaja memasuki ambang 2014. Saat bersejah dalam hidup Afiqah ini akan terus terpahat di sanubarinya dan memori kami sekeluarga sebagai pemangkin dalam perjalanan kerohanian meniti kehidupan seterusnya hingga ke akhirat. Memang manis sekali kejayaan ini dan sangat penting buat rekod pembelajaran homeschool kami. Kejayaan ini akan membantu Afiq, Alyssa dan Adelyn untuk sama-sama khatam dalam usia yang lebih muda dari Afiqah. Insyaallah......


Inilah hadiah sempena Afiqah khatam Al-Quran. Semuga Quran ReadPen ini akan memaksimakan lagi kuasa pembelajaran Afiqah dan sebagai alat untuk menggalakkan adik-adiknya untuk berusaha sepertinya.


MAJLIS KHATAM AL-QURAN
Oleh kerana kesemua anak-anak khatam dengan kami, jadi tiadalah majlis rasmi seperti mereka yang berkhatam dengan guru Al-Quran atau dengan ustaz di masjid. Cukup dengan hidangan special kegemaran anak-anak dan sedikit hadiah berkaitan dengan pembelajaran Al-Quran.
Walaubagaimanapun...kisah-kisah berkhatan di zaman 1970an dahulu sering kami ceritakan kepada mereka supaya mereka tahu sejarah yang lepas.

Masih jelas dalam ingatan, ketika itu berusia enam tahun dan khatam Al-Quran. Rumah Tok Guru mengaji agak jauh dari rumah, lebih kurang 1 kilometer. Emak masak pulut kuning sebesen besar kerana anak murid Tok Guru itu ramai. Gandingan dengan pulut kuning itu pula ialah kari ayam 10 ekor dan seperiuk sira labu yang manis dan lazat. Setiap murid perempuan yang berkhatam  akan di arak dari rumahnya, berjalan kaki hinggalah ke rumah guru. Semua murid-murid lain akan mengiringinya sambil berselawat ke atas Nabi. Ada pula kumpulan kompang mengiringi perarakan kecil itu. Yang paling saya suka ialah baju gaun putih pengantin yang emak tempah khas. Memang happening lah buat seorang budak perempuan seusia enam tahun. Layanan istimewa sebegini memang dapat menaikkan semangat kanak-kanak lain yang mengaji untuk cepat khatam. Pada umur lapan tahun, saya khatam lagi untuk kali kedua.

Bagi pelajar lelaki pula, mereka akan diusung diatas pengusung yang dibuat khas bagaikan raja. Mereka juga akan diarak dari rumah mereka hinggalah ke rumah Tok Guru. Selepas itu barulah kenduri pulut kuning bermula. Memang manis sungguh kenangan di zaman dahulu yang kini sudah tidak diamal lagi. Zaman berubah dan masyarakat kian sibuk dengan urusan masing-masing.


MENGHAFAL AL-QURAN SEBAGAI PEMBELAJARAN SEUMUR HIDUP
Sememangnya menjadi idaman hati untuk mempunyai anak-anak yang hafal Al-Quran. Selepas khatam kali pertama, Afiqah akan khatam buat kali kedua. Kali ini prosesnya akan lebih lambat kerana berserta kelas tajwid dan juga menghafal Al-Quran. Lambat atau cepat mereka menghafal Al-Quran tidaklah kami kisah asalkan proses itu berterusan hingga ke akhir hayat. Seringkali kami menceritakan kisah moyang perempuan mereka yang menjadi guru Al-Quran ketika hayatnya. Moyang Halimatun Saadiah ini sentiasa membaca Al-Quran apabila ada masa lapang. Setelah berpuluh tahun mayatnya disemadikan, penduduk kampung yang membuat kerja memindah mayat ke tempat yang lebih sesuai, mendapati mayatnya masih elok dan kain kapannya juga tidak reput. Segalanya nampak seperti baru....Semoga sejarah yang baik ini akan berulang lagi di kalangan kami yang masih hidup. Amin.



Saturday, January 4, 2014

GANDINGAN NASI ARAB DAN AYAM KABSAH YANG PASTI TIDAK DAPAT DILUPAKAN....



Adalah perkara biasa untuk  sesebuah keluarga yang ingin meraikan sesuatu samaada berita gembira, hari gembira, tetamu yang istimewa dan sebagainya akan memilih restaurant kegemaran yang menyediakan hidangan lazat seperti nasi beriani, ayam panggang dan sebagainya. 

Namun, kami lebih rasa istimewa sekiranya hidangan kegemaran disediakan oleh mereka yang menyayangi kita sepenuh hati. Apalagi, bertambahlah berkat hidangan itu apabila setiap langkah dimulai dengan lafaz bismillah dan selawat yang berpanjangan. Kali ini, dapur FCU menghidangkan Nasi Arab dan Ayam Kabsah untuk meraikan tahun 2014. Hidangan kali ini bersaiz kecil sahaja kerana sebilangan ahli berada di luar Langkawi. Pembelajaran step by step saya nukilkan khas untuk para pelajar kami dengan harapan pemakanan yang berzat dan berkat ini adalah modal untuk terus bergerak menuju kejayaaan dunia dan akhirat.


                           
BAHAN UNTUK REMPAH KABSAH
4 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 sudu  besar cengkih
2 sudu  besar buah pelaga
2 sudu  besar lada hitam
2  bi ji buah keras

Kesemua rempah di atas disangai hingga berbau wangi dengan api yang sederhana lebih kurang 10 minit. Cara yang mudah untuk memastikan rempah yang disangai sudah sempurna ialah dengan memicit biji ketumbar. Apabila kita dapat menghancurkan dengan senang, bermakna rempah itu sudah boleh dikisar. Simpan rempah yang telah dikisar halus ke dalam bekas  kedap udara.



Rempah-rempah yang disangai hingga wangi dan garing.



Rempah homemade memang wangi dan sangat berbeza 
dengan yang dibeli dikedai. Masakan kita juga 
akan rasa lebih lazat.




CARA MEMBUAT AYAM KABSAH

1. Panaskan Air 1 liter di dalam periuk.
2. Mesin 1 bawang besar, 3 bawang putih dan 1 1/2 inci halia hingga hancur.
3. Bila air dalam periuk dah mendidih, masukkan bahan mesin di atas dan 2 sudu rempah           kabsah.
4. Masukkan ayam dan biarkan reneh 15 minit.
5. Selepas itu tapiskan stok ayam untuk digunakan memasak nasi Arab. 
6. Lumurkan ayam dengan bahan perap ayam seperti resepi dibawah. Perapkan sebentar dan bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 180 C. Lebihan bahan perap boleh di ulang sapu pada ayam yang tengah dimasak di dalam oven. 


Ayam direneh selama 15-20 minit untuk meresap
rasa rempah kabsah yang hebat ini. Masukkan seketul kiub 
ayam sekiranya mahu. Pastikan garam dan gula secukup rasa.
Inilah salah satu cara memerap ayam dengan cepat .



Pastikan ayam tidak terlalu masak kerana ayam itu akan 
keras selepas di masukkan ke dalam oven.



BAHAN UNTUK MEMERAP AYAM KABSAH
1 ekor ayam potong 6 atau ikut suka

2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3 inci halia di mesin
2 sudu rempah kabsah
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk cili
3 helai bay leaf 
1 kiub ayam knor
3 sudu sos tiram
garam dan gula secukup rasa

Bahan yang perlu dikisar hingga halus.




Bahan kering( serbuk kunyit dan serbuk cili) dicampur 
dengan rempah kabsah.



Kedua-dua bahan dicampur untuk memerap ayam.




Masukkan rasa masin dan manis secukupnya agar ayam rasa enak 



Lihatlah betapa garingnya kulit ayam yang penuh dengan rasa  
bahan perap, manakala isinya pula lembut dan juicy. 


BAHAN UNTUK NASI ARAB
3 cawan beras Basmathi
2 sudu minyak sapi + 1 sudu minyak zaitun
7 biji buah pelaga, 
5 kuntum cengkih 
3 kuntum bunga lawang
5 biji lada hitam
3 inci kulit kayu manis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji tomato di dadu
1 batang lobak merah didadu
segenggam kismis hitam
sedikit saffron(atau pewarna kuning)

1. Beras direndam 20 minit.
2. Tumiskan buah pelaga, lada hitam dan cengkih.
3. Masukkan bahan mesin dan tumiskan hingga wangi.
4. 3 cawan stok biarkan mendidih dan masukkan beras yg direndam tadi. Masak seperti           biasa.
5. Untuk mengkais nasi, gunakan batang chopstick untuk mengelakkan beras patah2.
6. Tutup api apabila nasi 3/4 masak.Taburkan safron dan kacau hingga warna sekata.
7. Air dalam pengukus dipanaskan terlebih dahulu iaitu ketika kita mula masukkan beras ke         dalam air stok ayam yang mendidih.
9. Masukkan nasi yang hampir masak ke dalam loyang pengukus. Kukuslah hingga masak.

Beras basmati yang direndam terlebh dahulu.



Antara bahan yang diperlukan untuk memasak nasi arab.




Bahan tumis


Masukkan beras yang direndam ke dalam air rebusan ayam 
yang tengah mendidih.


Lobak merah, tomato dan kismis akan menambahkan 
kelazatan nasi arab.



Sebaik sahaja nasi sudah kering dan masak 3/4 sahaja, masukkan
 bahan yang didadu. Taburkan saffron ke dalam nasi dan kacau 
hingga sebati. Boleh juga digantikan dengan kunyit 
serbuk. Jangan kacau terlalu laju dan lama kerana 
biji beras akan patah.


Buat lubang di serata permukaan nasi agar nasi arab cepat masak. Selain menggunakan loyang, kita boleh juga melapik bekas kukus dengan jala bermata halus. Cara ini akan lebih cepat kerana wap panas akan memasak nasi secara direct.



BAHAN UNTUK SOS SALATAH 
3 biji buah t omato masak
3 biji cili hijau
3 bawang putih
1/2 cawan yogurt
Gula secukup rasa
Garam secukup                                                        
Sedikit air
Blender semua bahan di atas dan siap untuk dihidangkan.








BAHAN UNTUK SOS ZABADI 
Yoghurt
Timun - cincang halus
Hirisan karot
Garam dan gula secukup rasa
Satukan semua bahan di atas. Hidangkan dengan hirisan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis. Hidangkan nasi dengan ayam dan salatah serta Zabadi ke dalam pinggan hidangan.






NASI ARAB BERLAUKKAN AYAM KABSAH

 Sedulang nasi arab yang berhiaskan ketulan ayam kabsah.




Sepinggan rezeki Allah buat orang kesayangan



Hidangan mampu memberi satu kenangan manis untuk dikenang dan mengikat kasih sayang yang tidak mungkin dapat dibeli walaupun dengan segunung intan berlian.





Alhamdulillah.....segala kesyukuran ke hadrat Ilahi yang memberi rezeki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...