TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Friday, May 17, 2013

THANK YOU GRANDMA !!!


Tarikh 16 Mei adalah satu tarikh yang sangat dinanti-nantikan oleh para pelajar untuk menghargai jasa guru. Begitu juga dengan suasana  di FCUHOMESCHOOL yang mempunyai seramai lima orang pelajar setelah Tajrid (18) menamatkan pengajian secara formalnya tahun ini. Namun begitu kelas berjalan seperti biasa kerana tiada apa-apa program khusus dijalankan.

Saya mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua tenaga pengajar di Malaysia khususnya kepada para homeschoolar. Untuk menjadi guru kepada anak-anak sendiri bukannya senang kerana kita juga mempunyai tugasan sebagai suri rumah yang kerjanya tiada penghujung. Hanya mereka yang berjiwa kental dan mempunyai kesabaran yang tinggi boleh mengharung suka duka homeschool. Kalau tiada kemahuan yang tinggi, bisa sahaja homeschool terabai dan berlangsung sekerat jalan sahaja. Namun begitu pasti sekali di penghujung usaha yang murni ini, kita akan memetik dan merasa kemanisan buah pendidikan anak-anak kita yang talinya hingga ke akhirat.

Sebelum kelas dimulakan semalam, Afiqah telah menghulurkan kad HAPPY TEACHERS DAY berbentuk booklet buatannya sendiri. She gave me a big kiss and a warm hug. Apalagi...si Alyssa pun nak juga kiss and hug grandmanya. Air mukanya nampak terkilan kerana dia tidak menghadiahkan sebarang kad. Kasihan Alyssa....sekarang tengah belajar ABC, Insyaallah...tak lama lagi boleh buat kad untuk grandma.

Inilah rupa kad yang dibuat oleh Afiqah. Cantik dan kreatif sekali....

 photo e77ffe9a-4edb-498d-88c0-dcf7b3d5c88d_zpseee6698f.jpg photo c2548139-1c50-4022-b579-187389c1cd08_zpsf0c4d145.jpg
 photo b5a00520-f3ca-4774-88c1-e46a6c31f589_zps241efd91.jpg photo 2f64a956-932d-4f17-86ce-5d1515ac2244_zpsfb8d925b.jpg

"Uncle Hafidz...why you don't make any card for your mom, your own teacher!!" Afiqah menyapa Hafidz yang tengah surf internet.
" Ah..for me everyday is a teachers day...I kiss and hug my mom everyday !" Selamba saja Hafidz menjawab pertanyaan Afiqah.

Memang berbeza girl and boy.Selalunya girl lebih suka menzahirkan rasa hatinya dari boy. Mungkin bagi Hafidz yang sudah besar panjang, buat kad adalah agak girlish. Namun begitu..pendapatnya juga betul. Setiap hari adalah hari guru. Setiap selepas belajar Al-Quran, dia pasti mencium tangan dan pipi saya. Segala penat jerih mendidik larut dalam lautan kasih sayang orang yang kita didik. Memang berbaloi....

Hafidz sempat merasa pengalaman berada di bangku sekolah biasa hingga darjah empat. Sedikit sebanyak dia dapat melalui banyak peristiwa seperti menyambut Hari Guru, perkhemahan pengakap, Hari Sukan dan sebagainya. Saya banyak menceritakan perihal suasana persekolahan kepada Afiqah kerana dia sentiasa bertanya. Sedikit sebanyak dia dapat gambaran yang betul tentang dunia persekolahan biasa. Always at the end of the story, she will say that " Oh I am so lucky to school at home. I hate homework!!"

Yes..dearest!! You are the luckiest princess in the whole world. Just remember that.... The whole universe is your classroom. Just open your heart and your mind to learn everything you want. It's all yours!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...