TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Wednesday, April 30, 2014

APPLES SEASON


Melihat kepada epal-epal ini, terasa bagaikan mempunyai ladang sendiri. Ini hanya sebahagian  dari dua guni epal. Masyaallah....Rezeki dari Allah. Kami pula memang peminat epal hijau. Seharian menggigit epal... sudah dua hari namun epal masih lagi banyak di dapur. Rasanya manis dan rangup...dan kami dapat percuma. Hai..siapalah nak bagi percuma sedangkan harganya agak mahal di Langkawi. Lebih kurang 60 sen hingga 80 sen sebiji bergantung kepada saiz dan kesegarannya.

Ada lebam sikit-sikit di sebahagian buah epal. Itu sajalah kecacatannya yang sedikit pun tidak mencacatkan rasa atau rupanya apabila dikupas. Dengan perkataan lain...ini epal reject !! Menurut tuan kedai, masaalah ini berkaitan cara menyimpan epal yang tidak sempurna. Sebenarnya memang ada epal yang dijual dalam plastik dan di kupas serta dipotong. Kita hanya masuk ke dalam mulut sahaja. Mungkin tuan kedai ini tak cukup pekerja untuk menjual epal bentuk sebegini. Sudah menjadi rezeki kami. Sebenarnya masih berguni lagi epal yang lebam ini di kedainya yang bakal menjadi rezeki pelanggan lain yang sudi. Alhamdulillah..


Alhamdulillah ada juga anak dara sorang yang boleh tolong kupas 
kulit epal yang banyak ni..
Afiqah : Please not onion. I can't stand the tears. It hurts my eyes.
Apple girl....Lepas kupas, kena potong dan masak cepat. Kalau tidak apple 
akan cepat bertukar warna jadi brown. Sebahagian besar apple ini dibuat jem. Berbotol-botol jem apple dapat dihasilkan. Simpan dalam refrigerator agar tahan lama. Memang sedap dimakan dengan roti dan pan cake. Selebih dari makan mentah, saya masak filling apple pie. Mana-mana yang hampir rosak, tidak juga dibazirkan begitu sahaja. Alhamdulillah ...berjaya buat garbage enzime untuk dijadikan baja pokok dan juga sebagai bahan pencuci. 


APPLE FILLING FOR PIE


Selonggok apple di pilih ......Kemudian dipotong kecil-kecil...Masukkan gula perang dan gula putih serta secubit garam. Manisnya ikut suka. 
Kulit kayu manis memang sangat sesuai dengan apple. Daun pandan juga 
dapat menambah keharuman apple filling. Kacau hingga apple lembut. 
Air ditambah bila perlu sahaja agar filling tidak rentung. Apabila apple sudan hancur sedikit dan lembut, masukkan mentega beberapa sudu. 
Sukatannya ikut selera. Tepung gandum atau tepung jagung ditambah untuk memekatkan
filling. Sukatannya juga..ikut suka pekat. Saya masukkan empat sudu sahaja... 
sudah memadai.Pastikan sentiasa kacau agar tidak hangit. Memang rosaklah rasa kalau terhangit. 
Apabila cukup likat kepekatannya....boleh angkat untuk disejukkan.Rasanya memang berlainan dari jem apple... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...