Main masak-masak adalah satu permainan yang sangat digemari oleh kanak-kanak. Zaman sudah berubah dan bentuk permainan masak-masak juga sudah berbeza dengan generasi dahulu. Kalau dahulu zaman 60an, setiap petang selepas sekolah, mesti main masak-masak. Zaman tanpa internet
bagai itu memang memberi laluan seluas-luasnya kepada penerokaan permainan ini. Biasanya aktiviti ini dimainkan bersama kanak-kanak lain sekampung. Memang meriah sekali. Kuali dan periuk yang sudah tidak diguna kan menjadi peralatan utama. Biasanya bata akan digunakan sebagai tungku dapur. Siap ambil bawang dan cabai sebagai bahan dalam masakan. Pendek kata segala lebihan emak masak di dapur akan jadi bahan untuk main masak-masak. Sekali-sekala jari akan terkena api atau periok panas. Biasalah tu.... Lama kelamaan kita jadi mahir dengan penggunaan api dapur.
Jarang kanak-kanak zaman sekarang berpeluang untuk merasa kemeriahan main masak-masak seperti ini. Zaman berubah dan suasana juga berubah. Zaman teknoloji tinggi kini membuat kita rasa masa dalam satu hari begitu singkat. Kanak-kanak tidak mempunyai banyak peluang untuk meneroka semua ini terutamanya bila kerja sekolah menimbun setiap kali pulang dari sekolah.
MAIN MASAK-MASAK VERSI TERKINI
Cooking class adalah antara mata pelajaran yang paling digemari oleh pelajar kami. Kami sangat menitik beratkan pembelajaran sara diri seperti memasak, menjahit, berniaga, bertukang dan banyak lagi sebagai asas pendidikan homeschool. Kali ini mereka main masak-masak membuat biskut nestum yang rangup. Proses membuat biskut memang senang. Afiqah sudah mahir membuat sesetengah biskut yang senang-senang dan kali ini dia mengajar Alyssa pula. Proses pembelajaran begini memang meninggalkan kesan yang mendalam dan kekal dalam ingatan mereka. Sebenarnya mereka tidak menganggap proses ini sebagai satu tugasan tetapi sebagai satu permainan yang dinamakan main masak-masak. Memang benarlah...bila mereka rasa jemu, terpaksalah kita pula menerap dan membakar biskut-biskut itu. Apa yang penting, proses pembelajaran sudah berlangsung dan mereka akan menjadi bertambah bagus dari masa ke semasa hinggalah mahir dalam membuat kek dan biskut. Kita perlu bersabar dengan keletah anak-anak agar minat yang bertunas akan terus hidup dan berpucuk. Satu ketika nanti....tidak mustahil mereka akan mengusahakan perniagaan sendiri yang maju dan berjaya.
Semangat sebeginilah yang selalu kami tiupkan ke jiwa mereka. Sentiasa memberi gambaran secara besar tentang segala yang mereka pelajari. Ini bererti tiada satu pun pembelajaran menjadi sia-sia. Inilah sasaran kami sebagai pembimbing kepada para pelajar kami.
Pada permulaannya...Alyssa jadi penolong Afiqah.
Jadi tukang bagi tepung untuk Afiqah gelek.
Alyssa terpegun dengan kepakaran Afiqah menerap biskut.
Diperhatikan dengan teliti segala perbuatan Afiqah.
Diperhatikan dengan teliti segala perbuatan Afiqah.
Oo....That's easy. Let me try sis......
"Wow....my two flower biscuits"
Pada mulanya Alyssa hanya penyet tepung dengan
tapak tangannya sahaja.
Setelah berkali-kali mencuba menggunakan kayu penggelek,
akhirnya dia berjaya menghasilkan banyak biskut sekali gus.
Seronok betul dia.....
Sedulang biskut nestum rangup tersedia untuk dibakar. Sebaik sahaja masak...
mereka makan hingga habis. Bila dah boring buat biskut.....
mereka tinggal segala kerja untuk kita sudahkan..
CRUNCHY NESTUM COOKIES (BISKUT NESTUM RANGUP)
Bahan-bahan A :
1 cawan tepung gandum
1 1/2 tsp serbuk penaik ( diayak dengan tepung diatas)
1 cawan bijirin NESTUM original (dikisar halus)
1 cawan bijirin NESTUM original (tak perlu dikisar)
Bahan-bahan B :
125 gm butter
1/2 cawan gula kastor (boleh kurangkan 1-2 Tbsp untuk kurangkan sikit rasa manisnya)
1 tsp esen vanilla
1 biji telur gred A @ B
Bahan-bahan C (untuk hiasan) :
Bijirin NESTUM secukupnya
Cara penyediaan :
1) Satukan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
2) Di dalam mangkuk pengadun, pukul butter dengan gula hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan telur dan terus memukul hingga sebati lagi.
3) Masukkan bahan A ke dalam bahan adunan dan uli hingga membentuk doh yang lembut. Balut doh dengan plastik pembalut dan simpan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
Keluarkan adunan dari peti sejuk.
4) Terap dengan acuan yang digemari.
5) Tabur nestum sebagai hiasan.
6)Bakar biskut di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit atau sehingga biskut bertukar warna menjadi perang. Sejukkan biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.