Rasanya masih tidak terlambat untuk warga FCUHOMESCHOOLING mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
kepada para pembaca sekelian sempena hari yang mulia ini.
Suasana meriah menyelubungi teratak FCU apabila semua ahli yang berada di STATION FCU 2 (Pasir Gudang) selamat tiba di Langkawi dengan selamatnya. Sebagai sebuah keluarga yang besar, sambutan Hari Raya memberi satu impak yang sangat berharga untuk kami sekeluarga. Inilah masanya semua ahli bergotong royong membuat persediaan menjelang Hari Raya. Untuk menyenangkan kerja, satu jadual telah disediakan agar semua perancangan dapat diselenggarakan dengan baik.
JUMAAT-
1)potong daging dan ayam untuk sate
2)kupas bawang putih untuk sate
3)cucuk satey
4)sapu sawang
4)sapu sawang
5)lap tingkap
6)iron langsir
7)pasang langsir
8)kemas semua bilik
SABTU-
1)cucuk satey
2)buat kuah satey
3)buat ketul ais
4)buat biskut Tat Nenas oleh Hafidz
AHAD-
4)buat biskut Tat Nenas oleh Hafidz
AHAD-
1)masak pulut
2)bungkus ketupat
3)persedian buat rendang daging
4)buat biskut Almond London oleh Hafidz
4)buat biskut Almond London oleh Hafidz
ISNIN-
1) potong daging untuk rendang
2)buat rendang daging
3)pasang kain di meja depan
4)buat biskut cornflakes
4)buat biskut cornflakes
SELASA-
1)goreng kacang raya
2)persedian buat rendang ayam
3)buat biskut cheese tat
3)buat biskut cheese tat
RABU-
1)rendang ayam
2)rebus ketupat
3)susun pinggan mangkuk atas meja depan dan kemas dapur
KHAMIS-
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
AKTIVITI MENJELANG HARI RAYA
Ketupat daun palas adalah antara juadah yang menjadi kemestian di FCU. Yang menariknya, ketupat ini disediakan oleh anak-anak lelaki sepenuhnya. Semua aktiviti dari membuka daun palas, mengacau ketupat, membalut ketupat dengan daun palas dan merebus ketupat. Mereka sudah cukup mahir hasil dari penyediaan yang sudah bertahun-tahun setiap kali hari lebaran menjelang.
RESEPI KETUPAT PULUT DAUN PALAS
6 kilo beras pulut
6 kilo kelapa parut
gula secukup rasa
garam secukup rasa
daun palas
CARA MEMBUATNYA
1) Buka daun palas terlebih dahulu. Kita boleh buka daun palas awal dua hari untuk lebih mudah. Sekiranya lebih dari dua hari, daun palas akan kering dan berubah warna. Sebaiknya daun-daun yang telah dibuka ini disimpan di tempat yang sejuk seperti bilik air. Di samping itu, kita mesti rajin merenjis air pada daun ini agar ianya tidak kering.
MEMBUKA DAUN PALAS BERSAMA HAFIDZ
Memilih daun yang sesuai dan buka selebar-lebarnya.
Menggulung daun palas kesekeliling jari agar senang
untuk membentuknya nanti.
Membuat bentuk tiga segi dengan daun palas.
Masukkan hujung daun palas ke tengah-tengah bentuk tiga segi dan ulang
proses yang sama untuk tiga kali lipatan.
2) Berasa pulut perlu dibilas sebanyak 5 kali atau lebih. Ini adalah untuk memastikan ketupat tidak cepat basi. Toskan beras pulut.
3) Perah santan untuk mendapatkan santan yang pekat. Masukkan beras pulut dan santan pekat ke dalam periuk. Paras santan pekat mesti separa dengan beras pulut. Jangan terlebih santan kerana akan menyebabkan ketupat tidak kenyal.
4) Masukkan gula dan garam secukup rasa dan kacau tanpa berhenti agar tidak berkerak. Sekiranya pulut agak terlebih mentah, boleh masukkan sedikit lagi santan pekat. Kacau hingga pulut kering dan melekat antara satu sama lain. Pulut yang dikacau sudah boleh dimakan tetapi ada beras mentah sebanyak 20 %.
5) Balut ketupat dengan daun palas. Kami buat 4 hari sebelum hari raya agar tidak terlalu sebok. Ketupat ini dibekukan ke dalam freezer dan di keluarkan sehari sebelum hari raya untuk di rebus.
MEMBUKA DAUN PALAS BERSAMA HAFIDZ
Memilih daun yang sesuai dan buka selebar-lebarnya.
Menggulung daun palas kesekeliling jari agar senang
untuk membentuknya nanti.
Membuat bentuk tiga segi dengan daun palas.
Masukkan hujung daun palas ke tengah-tengah bentuk tiga segi dan ulang
proses yang sama untuk tiga kali lipatan.
2) Berasa pulut perlu dibilas sebanyak 5 kali atau lebih. Ini adalah untuk memastikan ketupat tidak cepat basi. Toskan beras pulut.
3) Perah santan untuk mendapatkan santan yang pekat. Masukkan beras pulut dan santan pekat ke dalam periuk. Paras santan pekat mesti separa dengan beras pulut. Jangan terlebih santan kerana akan menyebabkan ketupat tidak kenyal.
4) Masukkan gula dan garam secukup rasa dan kacau tanpa berhenti agar tidak berkerak. Sekiranya pulut agak terlebih mentah, boleh masukkan sedikit lagi santan pekat. Kacau hingga pulut kering dan melekat antara satu sama lain. Pulut yang dikacau sudah boleh dimakan tetapi ada beras mentah sebanyak 20 %.
5) Balut ketupat dengan daun palas. Kami buat 4 hari sebelum hari raya agar tidak terlalu sebok. Ketupat ini dibekukan ke dalam freezer dan di keluarkan sehari sebelum hari raya untuk di rebus.
Ahli ketupat kami sedang membuka daun palas beramai-ramai
Pulut diisi kedalam daun palas dengan kemas sekali. Syabas unuk FCU GUYS !!!
Pastikan air separas dengan ketupat semasa merebus.
Masak ketupat hingga air dalam periuk kering.
Sebaik sahaja ketupat diangkat dari periuk, hendaklah ditutup
dengan kain supaya daun palas tidak kering.
Daging ayam dipotong kecil untuk dibuat juadah ayam masak
merah. Ayam masak merah adalah lauk kegemaran sekeluarga
untuk digandingkan dengan ketupat.
merah. Ayam masak merah adalah lauk kegemaran sekeluarga
untuk digandingkan dengan ketupat.
MALAM RAYA YANG INDAH NIAN
Meriah suasana dilimpahi cahaya pelita
Pelita dipasang berhiaskan cermin
Takbir bergema seluas angkasa raya
Sebagai menanda kejayaan seluruh mukmin
Pelita dipasang berhiaskan cermin
Takbir bergema seluas angkasa raya
Sebagai menanda kejayaan seluruh mukmin
Rumah FCU dihiasi cahaya Al-Quran
Sepanjang Ramadhan bertadarus penuh azam
Kehadrat Ilahi kami panjatkan
doa kesejahteraan buat seisi alam
Sepanjang Ramadhan bertadarus penuh azam
Kehadrat Ilahi kami panjatkan
doa kesejahteraan buat seisi alam
Taman bonsai indah berseri
Mendendangkan lagu dalam amal
Semoga dapat bertemu Ramadhan lagi
Rindu kami membara di pagi Syawal
Mendendangkan lagu dalam amal
Semoga dapat bertemu Ramadhan lagi
Rindu kami membara di pagi Syawal
POHON MAAF ZAHIR DAN BATIN