TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
HAFIDZ YOUNG SCIENTIST

I am Hafidz, the young scientist.This blog is about my exciting homeschooling journey.It will remains as my sweet memories forever. Glad to share the special moments with you !!!


Friday, August 30, 2013

YOUNG CHEF HAFIDZ AND ALMOND LONDON




"Siapa hendak makan biskut Almond London pada Hari Raya ni..." Tanya Chef Hafidz.
Ramai yang mengangkat tangan. 

Selalunya biskut rangup kacang badam bersalut coklat ini dibuat oleh kakak Hafidz.  Hari Raya tahun  ini anak teruna pula mengambil alih  tugas menyediakan biskut raya.   

Pada mulanya aku sendiri rasa ragu-ragu tentang kebolehan Hafidz kerana biskut ini agak rumit. Awal-awal pagi lagi Hafidz sudah menguasai ruang dapur. Kemudahan ipad untuk mencari resepi masakan memang banyak membantu Hafidz. Aku tidak masuk campur kerana Hafidz suka buat semuanya sendiri. Sekejap-sekejap aku datang menjengok Hafidz untuk snap photo dia sedang memasak. 


Perkembangan terbaru Hafidz ini sangat-sangat membantu kehangatan Cooking Class homeschool kami. Sasaran kami dalam bidang masak memasak ini ialah Afiqah yang sedang menguntum menjadi anak dara sunti. Apabila Hafidz mula menunjukkan kepakarannya, Afiqah juga sedikit sebanyak mula menunjukkan minat untuk sama-sama hebat. Syukur Alhamdulillah...






ALMOND  LONDON

Anggaran dalam 120-150 biji biskut Almond London
250 gm butter
450 gn teoybg gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
150 biji badam dipanggang



Untuk Menyalut biskut

Cawan kertas saiz kecil secukupnya (lebih kurang 160)
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang secukupnya  yang telah dipanggang



Cara membuatnya:-

Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. 
Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
Ambil sebiji biskut yang "botak" tadi, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susuh rapat2 anrata satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara....selamat mencuba!!!!




                                           Segala bahan mesti ditimbang dengan tepat.                                                                                                                                                                           


Oleh kerana bilangan kami yang ramai, Hafidz buat dua adunan sekali gus.



Bukan senang untuk membalut kacang badam dan menggentel hingga menjadi bentuk 
 seperti di atas. Inilah masanya untuk beramai-ramai menggentel depan tv. 
Dalam masa sekejap sahaja, dua adunan biskut Almond London siap untuk dibakar.






Untuk mencairkan coklat, Hafidz mengguna teknik double boiler (bain marie).




Proses menyalut biskut dengan coklat cair ini mesti dilakukan dengan pantas kerana coklat cepat mengeras kembali. Memang saya merasa kagum dengan ketelitian kerja Hafidz. Coklat cair itu dituang ke atas biskut dengan cermat sekali.




Kerja Hafidz lebih kemas dari gurunya. Saya tepaksa mengaku kerana ini adalah benar.
Walaupun Hafidz baru berkecimpung dalam bidang masakan namun dia telah mempamerkan 
kepakaran yang boleh dibanggakan. 



Akhirnya....Almond London siap untuk disantap oleh semua ahli FCU. Amazing!! Rupanya seindah nama....Oh Almond London. Bak kata Afiqah...." A Royal biscuit ".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...