TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
HAFIDZ YOUNG SCIENTIST

I am Hafidz, the young scientist.This blog is about my exciting homeschooling journey.It will remains as my sweet memories forever. Glad to share the special moments with you !!!


Saturday, January 11, 2014

PAVLOVA FOR AFIQAH'S BIRTHDAY

Afiqah is a January girl. This Miss January is very active, creative and a kind sister to Afiq, Alyssa and Adelyn. We are very lucky to have her as the leader of this small group since she always full with bright and funny ideas especially during homeschool class. Infact, our everyday homeschool life won't be that interesting without her. Afiq, Alyssa and Adlyn are also as wonderful as their sister. Masyaallah.. Thank You Allah for the gift of these children to raise, this life to share and this spirit to enrich…

What do you want for your birthday?

Pavlova..... and I want to make it myself.
Malah pavlova adalah kegemaran seluruh keluarga FCU. Kelembutannya...keenakkannya....dan digabung dengan whipping cream and chosen fruits. Ah....memang patutlah harganya sangat mahal. Namun begitu kalau kita boleh buat sendiri, sangatlah membantu dan boleh makan dengan puas terutamanya apabila mempunyai keluarga ramai seperti kami. Saya pernah buat entri tentang pavlova dalam 
PAVLOVA WITH LOVE.



Inilah antara bahan-bahan yang digunakan untuk membuat pavlova. 
Kami ubah suai resepi asal supaya dapat pavlova yang lebih besar.


Resepi Pavlova Besar:
7 biji telor sederhana besar ( Ambil telur putih sahaja)
4/5 cawan gula halus (rasanya tidaklah terlalu manis)
1 sudu besar essen vanilla
1 sudu besar cuka
2 sudu besar tepung jagung



Afiq dengan persediaan bahan untuk pavlova



Tengok tu...berebut-rebut mereka nak memukul telur putih. Di sinilah kita boleh mengajar tentang akhlak yang Allah suka. Mereka dapat belajar untuk bertolak ansur dan tolong menolong sesama sendiri.            



Inilah keindahan homeschooling. Pembelajaran bukan sahaja di meja tulis, tetapi proses ini sentiasa bersambungan antara bilik bacaan, ruang dapur mahupun di playground. Oleh kerana mereka tidak pernah didedahkan dengan cara belajar seperti di tadika mahupun di sekolah, pengertian "belajar" pada mereka sangat luas. Apa sahaja yang mereka lakukan dari bangun tidur hingga mereka melelapkan mata di malam hari, adalah proses pembelajaran. Yang paling penting, kita tidak memerlukan modal yang mahal untuk menyampaikan pelajaran kepada anak-anak. Cara kita menyampaikan pembelajaran itu yang penting.

1) Beri keistimewaan kepada anak-anak untuk memilih resepi (mereka akan rasa gembira dan bersemangat)
2) Suruh mereka dapatkan resepi dari internet (melatih mereka membaca dan pupuk keyakinan diri)
3) Biarkan mereka menyediakan segala barangan (melatih mereka menggunakan alat penimbang)
4) Biarkan mereka melakukan sendiri langkah-langkah memasak. Kita hanya pantau dan membantu.
5) Kejayaan mereka memasak apa yang mereka pilih adalah sangat penting walaupun rupa dan rasa tidak         sempurna. Perasaan gembira dan bangga dengan pencapaian diri akan memberi ruang untuk mereka terus     kehadapan. Lambat laun, mereka pasti dapat melakukan dengan sempurna.
6) Adalah tanggungjawab kita sebagai pembimbing untuk memasukkan iman dalam setiap tutur kata semasa     proses pembelajaran. Thank You Allah, Allah The Mighty, Allah The Merciful dan apa sahaja ayat tauhid     mestilah ditanam ke sanubari mereka hingga sebati dan menjadi darah daging mereka.



Akhirnya Afiq beralah. Oleh kerana Afiqah lebih tua, keistimewaan memukul telur didahulukan. Tambah lagi, kek ini adalah untuk harijadinya



Two amazing and sweet princesses at work!!

They always claim that they are a real princess...(children imagination). We always say that...real princess loves Allah, real princess loves housework, real princess loves learning and all the positive attitudes. Or else...you are the fake princess. Sebenarnya..walaupun dengan cara main-main, pembelajaran dan pendidikan masih dapat berlangsung dengan jayanya. Kanak-kanak suka berangan-angan dan kita boleh mengikut rentak mereka selagi tidak bersalahan di sisi Allah.



Telur putih dah kembang....Afiq dan Alyssa menunggu giliran dengan sabar. 
Afiqah pula asyik berceloteh dan berlagak bagai chef celebrity. Hmm....



At last, Afiiqah bagi Afiq peluang untuk memutar telur 



Alyssa juga ingin mencuba buat pertama kalinya mengguna mesin pemutar. Oleh 
kerana tangannya masih tidak begitu kuat, abang dan kakak membantu Alyssa 
menjayakan impiannya. Sikap saling tolong menolong dan kasih sayang 
sangat penting kita semaikan kepada anak-anak. Semoga
 mereka akan menjadi generasi Islam yang 
sangat mementingkan perpaduan ummah.



Mereka memberi penghormatan kepada Alyssa untuk memasukkan gula, tepung, esen vanilla dan cuka. Alyssa rasa sungguh teruja dan gembira sekali. Kanak-kanak cepat belajar dari perbuatan kita. Walaupun mereka masih kecil, mereka sudah pandai guna saikologi untuk menarik minat Alyssa untuk terus belajar memasak. 



At last, semua bahan sudah diadun dan meringue terhasil dengan sempurna. Hanya
 Afiqah boleh melakukan kerja memindahkan meringue dari periuk ke atas kertas 
pembakar. Kerja ini sangat rumit dan perlu langkah yang berhati-hati. Akhirnya
                           kita terpaksa menolong juga apa yang patut terutamanya 
untuk membentuk seperti sebiji kek.


Sang Puteri bersama  pavlova birthdaynya (belum dibakar).



Buah-buahan yang menjadi kegemaran kami sekeluarga setiap kali buat pavlova. Kali ini tanpa strawberri kerana stok tak ada di kedai. 



Tiga pavlova untuk orang dewasa dan empat mini pavlova untuk Afiiqah, Afiq, Alyssa dan Adelyn. Pavlova yang ada lilin itu adalah hasil tangan Afiqah.




Happy birthday my dearest Afiqah Sweet 10. Each candles represents five years.



Semoga Allah sentiasa membimbingmu seumur hayat.




Teddy bear kesayangan Afiah dan Alyssa yang juga pakai tiara 
macam tuan mereka.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...