TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Friday, September 5, 2014

HAFIDZ SEBAGAI SEORANG REMAJA HOMESCHOOL.


Sekejap sahaja masa berlalu. Semasa memulakan homeschool ( hujung tahun 2009), Hafidz masih lagi kecil. Setelah 5 tahun berlalu, Hafidz sekarang sudah masuk peringkat remaja. Sebagai seorang remaja homeschool, perkembangan pembelajarannya sangat berlainan dengan remaja yang belajar di sekolah biasa. Begitu juga perkembangan peribadinya juga cukup berlainan dengan abang-abangnya ketika sebaya Hafidz dulu. Abang-abangnya kami hantar belajar sepenuhnya di sekolah kerajaan. Saya sebagai seorang suri rumah sepenuh masa, yang masanya dihabiskan untuk membesarkan anak-anak, segala perbezaan itu memang dapat dirasakan sekali.


Apabila masuk peringkat sekolah menengah, anak-anak akan sibuk dengan subjek-subjek yang diajar termasuklah kerja rumah dan kertas kerja. Pagi-pagi hari sudah ke sekolah dan balik pun dah pukul dua petang. Selepas
mandi, solat dan makan tengahari, anak-anak akan ke sekolah lagi untuk tuition, aktiviti kelab atau pun sukan. Hampir maghrib baru pulang. Selepas selesai makan malam, mereka sibuk menyiapkan kerja sekolah hingga larut malam. Bagi para ibu-ibu yang punya anak remaja, rutin ini sudah menjadi lumrah kehidupan.

Untuk mengejar ilmu dunia, anak-anak perlu fokus untuk berjaya hingga sudah tiada masa untuk berbual panjang mahupun bergurau senda dengan keluarga. Kita hanya nampak zahir anak kita tetapi kita tidak nampak batin mereka. Kita hanya kenal rupa anak kita yang kian membesar panjang tetapi kita tidak tahu sangat hati budi mereka. Malah....sesetengah anak-anak langsung tidak ambil bahagian dalam menguruskan pekerjaan di rumah. Ibu bapa sudah sangat berpuas hati sekira anaknya berperap dalam bilik dengan buku dan tidak menghulur bantuan meringankan kerja mereka atas alasan kerja sekolah yang banyak dan sudah hampir peperiksaan.

Semasa saya membesar dahulu (sekitar 70an), ibu bapa sanggup memanjakan anak-anak yang menduduki peperiksaan dengan hanya menumpukan pada pelajaran sepanjang tahun tanpa membuat kerja rumahtangga. Walaupun anak itu seorang perempuan, dia tidak perlu memasak, basuh pinggan, sapu sampah dan sebagainya. Sememangnya anak itu beroleh keputusan peperiksaan yang baik namun....semua ini telah menamam sikap penting diri dan malas dalam diri anak-anak.


DIDIKAN HOMESCHOOL
Berbeza dengan didikan homeschool yang sangat menitik beratkan kerohanian anak-anak. Malah inilah matalamat utama kita homeschoolkan anak-anak kita agar mereka menjadi insan yang kenal Allah dengan sebenar-benar kenal dan mencintai Allah atas segalanya. Saya dapat menghayati setiap detik pembesarannya terutama phasa remaja yang sangat memerlukan pemerhatian yang lebih.

Biasanya ibu-ibu akan merasa lega apabila anak mereka meningkat remaja kerana sudah boleh lepas dari tanggung jawab. Mereka sudah tahu jaga diri sendiri dan tidak perlu kita susah-susah untuk memandikan mereka, menyuapkan makanan dan sebagainya. Inilah kesilapan besar yang sering dilakukan oleh para ibubapa. Peringkat remaja adalah satu peringkat yang sangat penting, Ibarat menarik rambut dalam tepung, kita sangat perlu berhati-hati. Pertukaran hormone dalam badan mereka sangat mempengaruhi keperibadian mereka. Di sinilah turning point arah mana mereka lebih cenderung samaada menjadi insan yang akur pada Allah atau sebaliknya. Apalagi sekiranya mereka banyak menghabiskan masa dengan rakan-rakan, sudah tentu pengaruh yang tidak diingini akan menjadi ikutan.

Apabila kita sentiasa di samping mereka, ibubapa boleh baca apa yang tersirat dalam fikiran mereka hanya dengan melihat raut wajah anak-anak. Alunan perasaan mereka juga dapat dikesan hingga kita cukup memahami jiwa mereka. Inilah senjata yang paling tajam untuk mendidik anak remaja. Kita dapat mengesan penyakit hati mereka dan membenteras segala anasir ini pada peringkat awal lagi. Inilah titik tolak pembelajaran sebenar yang akan membawa hingga ke akhirat. Inilah sasaran sebenar pendidikan yang telah di tukar dengan pembejaran akedemik yang sangat membebankan. Ramai ibubapa yang kian tidak kenal hati budi anak-anak dan terus kehilangan anak-anak mereka sebaik sahaja anak-anak itu melangkah ke alam pengajian tinggi. Sudah tiada lagi teguran kerana anak-anak sudah menjadi seorang bijak pandai. Hasilnya...ramai ibubapa yang sudah tua merana makan hati. Inikah hasil dari pembelajaran yang kita korbankan kehidupan kita mencari wang semasa muda untuk membesarkan anak-anak. Tidak dinafikan ada juga anak berjasa tetapi terlalu sedikit.

Oleh kerana kami adalah homeschool yang tidak menduduki peperiksaan UPSR dan PMR, ini adalah tiket utama untuk memaksimakan keperluan sebenar didikan terhadap anak remaja. Segala pembelajaran adalah berpaksikan untuk diamal. Kami tidak belajar hanya untuk menambah pengetahuan seperti sekolah biasa. Apa lagi untuk dihafal seperti para pelajar yang perlu ambil peperiksaan. Apabila ingin buat sesuatu dalam realiti kehidupan, barulah ilmu itu dijana dan diajar pada Hafidz. Sebagai contoh, apabila ada ahli keluarga mengidap sesuatu penyakit contohnya demam, ulcer mulut,  batuk dan sebagainya, Hafidz akan surf internet untuk mendapat info dan mencari herba-herba yang berkenaan di sekeliling kampung dan di hutan berdekatan. Herba ini dioles dan menjadi ubat kepada mereka berkenaan. Pernah saya rasa kesakitan digigit serangga bisa dan Hafidz terus ke garden kami untuk mencari pokok dukung anak. Setelah ditumbuk lumat, olesan ini ditampal tempat gigitan. Alhamdulillah...dalam masa sekejap sahaja, saya dapat rasakan tindakan pembaik pulih herba dukung anak. Begitu juga dalam bidang masakan yang menjadi hobinya dikala lapang. Dia akan cari beberapa resepi untuk buat bandingan dan mencuba di dapur. Hasilnya..satu keluarga dapat merasa keenakan masakan Hafidz. Ilmu penggambaran adalah nadi kepada pembelajaran homeschool Hafidz sesuai dengan kedudukan kami sebagai pemegang nama FCUPRODUCTION. Selain itu, ilmu bonsai juga sentiasa digali apabila berdepan masaalah pokok yang ditanamnya. Hafidz sudah bergiat dalam bonsai sejak dia berumur 9 tahun lagi. Semoga suatu hari nanti, dia berjaya menjadi pakar dalam bidang yang diminati ini.
PENCAPAIAN HOMESCHOOL
Kita perlu membuka minda seluas-luasnya untuk mengadili pencapaian seorang pelajar homeschool, apalagi sekiranya pelajar itu tidak menduduki sebarang peperiksaan. Sememangnya sijil dan keputusan peperiksaaan bukanlah bahan untuk mengukur sejauh mana pencapaian.

Bagi pelajar di Malaysia, mereka akan arif dengan mata pelajaran yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia. Tentu sekali apa yang mereka belajar berbeza dengan pelajar di Afrika, Cina mahupun Alaska. Malah pelajar di universiti-universiti Malaysia yang belajar bidang berlainan juga akan belajar benda yang berbeza. Pelajar sekolah Pondok juga belajar benda berbeza dari mereka yang belajar sekolah kerajaan. Pelajar silat juga akan diajar dengan ilmu yang berbeza dengan mereka yang terjun dalam arena pertanian. Adakah kita dapat mengatakan siapa yang lebih baik sekiranya bidang ilmu mereka berbeza.


Penglibatan Hafidz dalam pembinaan rumah bermula pada tahun 2010 iaitu dalam 
Hingga kini, banyak pengalaman yang telah dia timba dan sekarang 
sedang mengusahakan pembinaan log house 3 tingkat. Insyaallah 
saya akan buat entri berkenaan pembinaan log house
 dalam masa terdekat. 


Saya sebagai ibu, merasa bangga dan bersyukur dengan perkembangan Hafidz. Pengetahuannya luas dan matang kerana sering bergaul dengan orang yang lebih tua darinya. Yang jelasnya, saya sangat naif ketika sebaya dengannya dahulu dan tidak tahu apa-apa selain dari apa yang diajar di sekolah. Sebaliknya dalam usia semuda itu, Hafidz sudah mahir  selok belok pembinaan rumah dan bonsai. Malah dia lebih tahu dari saya tentang jenis-jenis herba yang dapat mengubat berbagai penyakit. Saya pasti segala benih ilmu yang ditanam sudah bertunas dan hidup dengan subur dalam dirinya.

SIAPAKAH ROLE MODEL HAFIDZ ?
Setiap remaja memerlukan role model dalam proses pembesaran terutamanya anak lelaki. Pasti sekali tugas ini paling layak dipikul oleh seorang bapa. Namun, cara hidup masyarakat sekarang telah mematikan fungsi bapa apabila para bapa tersangat sibuk hingga jarang bertegur sapa dengan anak-anak. Situasi ini memaksa anak-anak mengambil rakan sebaya sebagai ikutan mereka. Inilah punca keruntuhan akhlak yang sedang melanda para remaja di Malaysia.
Hafidz begitu bertuah kerana mempunyai bapa yang sentiasa berada di sisi membimbingnya dalam setiap tindakan. Malah abang-abang yang ramai juga turut menjadi ikutannya dalam banyak perkara. Saya kira kebanyakan remaja lain yang homeschool juga turut mendapat keistimewaan ini kerana kedua ibubapa adalah merupakan tenaga pengajar mereka.

HOBI MASA LAPANG
Dari kecil lagi, Hafidz cukup minat kepada sesuatu yang lasak dan adventure. Meneroka hutan bakau di sekitar kampung adalah rutin hariannya sejak dulu lagi. Kami turut memberi galakan agar hobi ini dapat memberi menafaat dalam kehidupannya. Kemahiran untuk survive di dalam hutan sangat menarik minatnya. Banyak ilmu yang dapat digali melalui youtube seperti rancangan Bear Grylls. Rancangan survival seperti ini cukup penting untuk anak remaja kerana kita telah mengajar mereka untuk berdikari dan berani mengharungi kehidupan yang penuh dengan pancaroba ini. Malah terdapat mereka yang telah terselamat daripada bahaya maut hasil dari menonton rancangan Bear Grylls. Mereka berdepan dengan peristiwa hidup atau mati, namun ilmu dari tontonan rancangan tersebut telah dapat mereka gunakan ketika berdepan saat-saat genting. Inilah yang dikatakan, siapkan payung sebelum hujan

Antara koleksi Hafidz untuk memburu ular dan katak di dalam kolam ikan kami

Memang penangannya tepat sekali. Sikatak malang jadi habuan peluru senapang Hafidz. Peluru plastik kecil ini mampu menembusi badan katak dan terus terkulai. 


Bukan sahaja si katak berminat untuk menjamah ikan belaan kami, si ular air juga tidak terkecuali. Malang sekali nasib mereka kerana kami mempunyai seorang pemburu yang pantas dan tepat bedilannya. 
Ular bercorak batik ini juga menjadi mangsa. Kali ini tepat di kepala menjadi sasaran. Sememangnya sukar untuk menjejak si ular kerana mereka mampu berenang pantas dan juga menyelam di dalam kolam. Di samping terdapat banyak tempat persembunyian di dalam kolam kami seperti rimbunan daun pandan dan pokok teratai. Namun....mereka tumpas juga di tangan Hafidz dengan izin Allah.Menangkap biawak yang merayap di kawasan garden dengan kudrat tangan sahaja. 


Si cantik manis ini dilepas kembali di dalam hutan bakau berdekatan.


Seandainya ada antara pembaca yang berhasrat untuk homeschoolkan anak-anak mereka, teruskan niat dihati. Insyaallah pertolongan Allah itu sangat hampir kepada mereka yang inginkan keredhaanNya. Buahnya sangat manis walaupun kita terpaksa mengambil jalan yang lebih susah dari persekolahan biasa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...