TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Sunday, November 18, 2012

HOW TO MAKE YOUR OWN SPOT LIGHTOnly professional knows what a good video needs. When you are making a marketing videos or any videos for a serious project, proper lighting is a must. All spot lights are expensive and sometimes not really practical. You can make your own spot light with a better price and suits your desire.


These are the basic things that I bought from the hard ware
 shop in order to make 3 spot lights.


I assembled three different light bulbs with a plastic disc that can be made very easily.
The cone structure focus the light from the bulbs and produce a very strong light.DIY LIGHTING PROJECTStart making another type of spot light.We bought a big plastic pipes and cut it into 10 inches length.

Attach your desire light bulb to one side of the pipe.

Layered the inside of the plastic pipe with an aluminum foil to 
reflect the light to the fullest. Made your own head gear for your spot light.Testing time......

Wow...It really works !!!


FCUHOMESCHOOLING sangat menekankan kepakaran dalam sesuatu pembuatan. Kami sangat menggalakkan para pelajar untuk meneroka apa-apa sahaja bidang yang mereka minati. Setiap anak mempunyai minat yang berbeza. Kita sebagai ibubapa tidak seharusnya memaksa mahupun cuba membandingkan antara satu anak dengan anak yang lain. Semuanya telah diciptakan oleh Allah penuh keunikan tersendiri dan mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing.

Sebelas orang anak FCU pasti mempamerkan sebelas jenis kelainan. Zodiac yang berbeza juga memainkan peranan dalam menentukan personaliti mereka. Hafidz mempunyai dua orang abang yang tarikh lahirnya tidak jauh berbeza. Kesemua anak di bawah naungan zodiac yang sama ini sangat meminati bidang elektrik. Masih ingat ketika abang kepada Hafidz (anak kelima) membesar dulu. Ketika itu dia berumur dalam lingkungan 9-11 tahun. Apa-apa sahaja peralatan elektrik yang rosak seperti radio, tv dan sebagainya akan relai kerana diproses olehnya. Tidak lama selepas itu, kami sudah tidak perlu hantar ke kedai baiki barang kerana dia dah boleh membetulkannya. Pada peringkat awal, memang bengang juga kerana selalu juga berlaku barang yang elok berfungsi berakhir ke dalam tong sampai hasil dari "proses memproses" ini. Abang Hafidz yang ke lapan pula sangat suka kepada semua lampu-lampu. Kalau ada duit, pasti dia beli berbagai jenis lampu dan akhirnya kami sudah tidak perlu bantuan orang luar bila ingin membuat rangkaian elektrik di rumah. Manakala Hafidz pula mempunyai gabungan kedua-dua abangnya. Hafidz mula menjadi pengumpul berbagai barangan elektrik dan juga lampu-lampu yang sudah rosak untuk diterokai. Bagi kita yang tidak tahu menghargai nilai barangan ini akan menganggap semuanya sampah. Kerana minatnya yang mendalam dalam bidang elektrik, kebanyakan pelajaran homeschoolnya akan cenderung kepada aktiviti elektrik seperti di atas. 

Saya yakin, dengan minat yang mendalam ini, Hafidz pasti boleh pergi jauh sekiranya dia timba berbagai ilmu bidang elektrik di internet. Homeschool era IT memang menyenangkan proses pembelajaran.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...