MALAYSIAN CUISINE:
Ikan Goreng
Ulam-ulaman
Sambal Belacan
INTERNATIONAL CUISINE (BRAZILLIAN DISHES):
Moqueca Baiana
\
IKAN RAMBAI
Fresh from market.. the skin is shiny, the eyes are clear and the smell is hmm..just like the ocean. Ikan ini memang sedap isinya. Nak masak apa ya..Terbaiknya masak kari atau asam\pedas. Kepalanya besar..memang sedap meratah. Kalau goreng..memang rugilah sebab isi dan kulit bahagian kepala akan jadi kering. Tapi jemulah gulai kari, dah kerap sangat. Kena cari alternatif lain yang seakan-akan gulai kari ikan.
Yes..Moqueca Baiana memang sesuai. Pronounced “mo-KEH-kah Bay-yana”. Bagaikan nak tergeliat lidah menyebutnya. Rasa masakan ini seakan-akan kari tapi version lain. This stew is one of the most famous dishes of Brazil. The words Bay-yana itself implies the traditional of Bahia state, north of Brazil.
MOQUECA BAIANA
Moqueca Baiana
Antara bahan-bahan yang diperlukan.
Bahan-bahannya:
10 ketulan ikan yang digoreng tidak garing (saya gunakan ikan bahagian kepala)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 capsicum warna merah, hijau dan kuning
2 batang daun bawang
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk cili
400 ml santan pekat
1 cawan air atau fish broth
2 biji tomato (boleh kurangkan sekira tidak suka masam
2 sudu besar tomato puri (boleh kurangkan sekira tidak suka masam)
1 sudu besar serbuk lada hitam
0.5 cawan daun ketumbar yang dicincang kasar
8 cili api merah di ketuk (optional:bagi yang suka pedas)
garam dan gula secukup rasa anda
minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1) Bawang putih dan bawang besar didadu halus. Tomato didadu kasar. Capsicum dipotong besar ikut kreativiti sendiri dan daun bawang dipotong 1 inci panjang.
2) Tumis bawang putih hingga wangi dan diikuti pula bawang besar. Apabila kedua-dua sudah bertukar perang, masukkan cili serbuk, serbuk jintan putih dan serbuk lada hitam bersama sedikit air agar rempah tidak hangus.
3) Masukkan santan dan air atau fish broth. Kacau hingga mendidih. Masukkan ketulan ikan dan tomato dadu serta perlahankan api dapur.
4) Masukkan capsicum,daun bawang dan daun ketumbar. Perasakan dengan gula dan garam. Tutup api dan hidangkan dengan nasi panas.
Tumis bawang putih dan bawang merah hingga
perang dan wamgi.
Seterusnya masukkan serbuk cili dan serbuk jintan
putih dengan sedikit air. Santan dimasukkan apabila
bau semerbak memenuhi ruangan dapurl
Oleh kerana anak-anak gemar makan ikan goreng, saya memilih bahagian
kepala saja untuk dimasukkan ke dalam kuah. Kulit ikan dibahagian kepala
akan melembiut dan sangat sedap untuk meratah.
Gabungan hidangan kali ini cukup berselera, Ikannya digoreng dengan bawang putih dan kunyit serta
garam. Gayakan dengan sepinggan sambal belacan dan ulam ulaman. Rasa unik jintan putih dan capsicum memang menyerlahkan personaliti Moqueca Baiana.