TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
HAFIDZ YOUNG SCIENTIST

I am Hafidz, the young scientist.This blog is about my exciting homeschooling journey.It will remains as my sweet memories forever. Glad to share the special moments with you !!!


Saturday, June 30, 2012

ITALIAN CROCK POT BEEF STEW


( GUIDANCE CORNER )





Memang benar kenyataan bahawa apabila kita mula homeschool anak-anak, sebenarnya kita sedang melalui satu pembelajaran kendiri tanpa sempadan. Bukan sahaja anak-anak diajar oleh kita, kita juga terus kedepan menimba sebanyak-banyaknya ilmu bagi memertabatkan homeschool kita. Oleh itu, lulusan universiti bukanlah modal utama bagi para pengajar. Cinta pada pembelajaran seperti yang disarankan dalam Islam, Tuntutlah Ilmu Hingga Keliang Lahat adalah kata kunci yang jadi penggerak utama untuk kejayaan sesebuah homeschool.

Semenjak wujudnya cooking class dalam kurikulum FCUHOMESCHOOLING, saya mula meneroka alam masakan yang sebelum ini saya anggap hanya tanggungjawab seorang ibu dalam sebuah keluarga. Penerokaan itu telah membawa saya kepada The Passion Of Cooking yang sebelum ini tidak pernah saya miliki. Rupanya dalam bidang masakan, bukanlah juadah yang dihasilkan yang terpenting tetapi kesenian dan ilmu dalam menyediakan sesuatu juadah yang akan menyerlahkan hasilnya. Kita memberi jiwa kepada apa yang kita masak dan jiwa itu disambut oleh orang-orang kesayangan kita ketika menyantap hidangan. Bayangkan pengisian jiwa pada makanan inilah yang membesarkan anak-anak kita dan sudah pasti akan mewujudkan satu generasi Islam yang cemerlang. Apalagi sekiranya setiap saat ketika menyediakan hidangan itu, kita titipkan zikir dan doa. Masyaallah.....


ITALIAN CROCK POT BEEF STEW
Masyaallah...kunyahan daging yang lembut dan relai dalam mulut berserta rasa masam dan manis yang seimbang sungguh lazat dan berzat. Carrot dan kentang juga hancur tanpa perlu kunyahan menjadikan stew ini sungguh istimewa dan sesuai untuk semua golongan tua dan muda. Rasa rempah tyme,oregano, jintan putih, lada hitam dan keunikan daun kemuning/selasih (basil leave) pasti membawa kita jauh ke Eropah. Kelazatan ini kita sulam dengan rasa bersyukur akan nikmat Allah dan segala kebesaran mencipta segala kelainan atas muka bumi ini. Memang berbaloi untuk mencubanya....

Sebenarnya resepi asal telah diubah ikut versi selera FCU. Yang penting....kesenian dan ketulinan rasa stew itu tetap dikekalkan . Cooking class ini membawa para pelajar merantau jauh ke Itali melalui penerokaan internet. Apabila mereka sudah menikmati kelazatan masakan Itali, dengan sendirinya mereka ada sebab yang kuat untuk kenal budaya masyarakat Itali dan keunikan bentuk negara tersebut seperti kasut but. Dari cooking class kita masukkan pembelajaran Geographi dan History seperti dalam entri HEY!! LET'S TRAVEL WITH ME TO INDIA TO EAT DELICIOUS THOSAI.

Insyaallah...pembelajaran tentang Itali dan penerokaan secara maya oleh anak-anak akan dicoretkan dalam entri yang akan datang. Inilah indahnya bila kita homeschool anak-anak. Kita bebas menyampaikan apa sahaja dan juga anak-anak bebas untuk belajar apa sahaja tanpa terikat kepada hafalan yang pasti dilupakan kelak. Mereka seronok belajar kerana jiwa mereka bebas meneroka satu alam.



RESEPI CROCK POT ITALIAN BEEF STEW

-2 kilo daging ( daging yang ada urat dan sedikit lemak) dipotong dadu besar ukuran 1.5 inci dan direbus
  hingga betul-betul empok.
-1 cawan tepung gandum
-2 sudu makan serbuk lada hitam
-2 sudu makan thyme kering (Semua rempah mat salleh ni...saya beli dikedai rempah India. Agak mahal   
  di Langkawi. Mungkin harga di tanah besar lebih murah)
-2 sudu makan oregano kering
-1 sudu makan serbuk jintan putih
-1/3 cawan sos cili
-1/2 cawan sos tomato
-1 genggam daun basil (kemuning atau selasih)
-3 helai daun bay ( bay leave)
-Stok daging atau kiub daging. Boleh juga gunakan air rebusan daging di atas.
-2 batang carrot besar dipotong sebesar ibu jari setiap satu.
-4 biji kentang didadu besar-besar seperti carrot. Direbus hingga empok. Jangan masukkan direct ke dakam
  stew seperti carrot kerana kentang senang hancur dalam kuah. Ini akan menyebabkan kuah rasa tak sedap dan kuah menjadi  terlalu pekat.
-1/2 cawan kismis hitam  (dikecualikan kalau tak mahu. Zat kismis yang direneh sangat baik untuk otak)
-3 labu besar bawang besar didadu kecil-kecil.
-1 labu bawang putih saiz besar (dimasak khas untuk menghasilka garlic cream )
-1 biji tomato bersaiz besar.
-2 sudu besar marjerin atau mentega.

Cara:
1- Keluarkan daging yang telah empok dan masukkan ke dalam bekas besar. Jangan sampai daging itu relai
     kerana terlalu empok.
2- Taburkan garam secukupnya dan 2 sudu makan serbuk lada hitam. Gaulkan dengan 1/2 cawan tepung
     gandum hingga semua daging itu bersalut. Ambil sedikit air rebusan daging untuk proses penyalutan.
     Simpan lebihan tepung kerana terlalu bayak tepung akan membuat gravy stew terlalu pekat.


Daging disalut dengan tepung gandum.

3. Tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali leper. Saya gunakan dulang pembakar .Goreng ketulan daging 
    dengan api perlahan. Tujuannya adalah untuk garingkan tepung penyalut daging. Tepung ini akan 
    memastikan ketulan daging tidak hancur dalam stew walaupun teksturnya sangat lembut. Gandum ini juga
    akan memekatkan stew dengan rasa yang lebih hebat dibandingkan kita tambah air tepung untuk memekat
    kan kuah. 

Daging ini digoreng secara berperingkat.

4-Masukkan 2 camca besar mentega atau majerin ke dalam kuali. Setelah cair dan panas, masukkan
    bawang besar yang sudah didadu kecil-kecil. Sebaik sahaja berbau harum, masukkan tyme dan oregano
    kering. Tumis hingga bawang berwarna keemasan. Ketika ini bau harum bahan yang sedang ditumis
    semerbak hingga ke halaman rumah. Begitulah hebatnya herba Mat Salleh ni....memang setaraf dengan
    bau rempah kita. Masukkan serbuk jintan putih dan serbuk lada hitam. Goreng hingga semuanya agak
    garing. Masukkan air rebusan daging, daging yang sudah digoreng, carrot yang didadu besar ibu jari, daun
    bay, sos tiram, sos tomato, tomato dadu, sos cili, garam dan gula secukup rasa. Daun basil dibahagi dua
    bahagian, Masukkan sebahagian ke dalam stew dan sebahagian lagi akan dimasukkan kemudian.



5. Bawang putih dimasak cara khas untuk mendapat bau yang hebat.

Cara untuk membuat garlic cream:


Bawang putih dipotong dua secara melintang dan dimasukkan kedalam periuk kecl. Masukka minyak hingga menenggelamkan setengah dari ketinggian bawang tersebut. Tutup periuk dan letak atas api perlahan. Bawang ini akan masak secara perlahan hingga isinya menjadi lembut gebu dan berbau harum sekali. Hasilnya tidak sama dengan bawang putih yang digoeng secara biasa. Kelainan cara memasak bawang putih ini akan meyerlahkan kelazatan stew.



n
 Beginilah hasil bawang putih yang digoreng peram.dalam periuk kecil. Boleh juga dimasukkan
 ke dalam oven dengan suhu yang rendah buat 3 jam.




 Isi bawang putih di tumbuk lumat sebelum dimasukkan ke dalam periuk.stew.


 6. Masukkan kentang yang telah direbus hingga empok dan separuh lagi daun basil ke dalam periuk .
     Masukkan gula dan garam secukup rasa. Keseimbangan rasa manis, masin dan masam serta bau

     daun bay serta daun basil menyerlahkan identiti stew Itali ini.

     Lima minit kemudian angkat dari dapur. Dengan ini, kita akan rasa kesegaran daun basil dalam gravy.


Stew ini dimasak dengan api yang perlahan buat jangka masa yang lama hingga
 semua bahan-bahannya akan hancur dalam mulut kita.









Stew sebenarnya dimakan dengan roti. Kami telah ubah resepi asalnya agar sesuai untuk dimakan dengan nasi. Nasi minyak, sambal belacan, sayur goreng tepung dan stew memang satu gandingan yang hebat. Anak-anak sangat menyukainya dan mencadangkan resepi ini menjadi hidangan khas sekiranya kami buka
restaurant kelak. Macam-macam.....Memang sedap sekali.



Nasi minyak ini sangat simple. 
Tidak perlu nasi minyak yang heavy kerana Italian Stew ini sudah cukup sedap.
Dengan adanya sambal belacan, hidangan ini jadi balance antara timur dan barat. 
Inilah istemewanya hidangan ini.

RESEPI NASI MINYAK KUNING

5 ulas bawang merah di mayang untuk bahan tumis nasi
20 ulas bawang merah dimayang untuk bawang goreng

5 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 sudu mentega atau marjerin atau hanya minyak biasa bagi yang mementing kesihatan lebih dari rasa.
Sedikit tambahan minyak sekiranya terlalu kering untuk menumis bahan-bahan. Elakkan guna terlalu banyak minyak demi kesihatan.
3 ulas bawang putih dimayang
2 inci halia di cincang halus atau di tumbuk lumat.
1 sudu lada hitam
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kurma daging ( Bukan kemestian. Hanya untuk lebih sedap)
Kismis hitam. Ini juga bukan kemestian. Hanya untuk lebih sedap dan juga nasi nampak lebih menarik.
Daun sup untuk ditabur atas nasi.

 Cara-cara:

1.Panaskan mentega hingga cair dan tambah sedikit minyak. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, lada hitam dan buah pelaga. Tumis hingga wangi dan masukkan hirisan bawang merah dan bawang putih. Tumis hingga berwarna perang dan wangi dengan api yang sederhana sahaja. Jangan sampai terlalu garing kerana akan menyebabkan nasi rasa pahit nantil Masukkan serbuk jintan manis dan serbuk kurma dan sedikit air. Tumis hingga rempah garing dan berbau wangi.

2. Masukkan air dan beras yang telah di basuh cuci. Nisbah air dan beras adaalah seperti masak nasi biasa. Masukkan serbuk kunyit untuk dapatkan nasi berwarna kuning. Elakkan mengguna pewarna kuning kerana tidak bagus untuk kesihatan. Bila dah kering air, masukkan kismis  dan kacau. Kecilkan api setelah air nasi kering



  Kerangukan sayur goreng ini menambahkan impact kelazatan
 hidangan campuran timur dan barat ini.


RESEPI SAYUR GORENG BERTEPUNG

-Bayam (diambil bahagian daun dan juga batang)
-Bawang besar kuning (bawang besar biasa pun boleh. Bawang kuning lebih lembut dan manis. Bawang
 dipotong bulat atau separuh bulat sekiranyan bawang itu besar)
-Carrot yang dipotong pnjang-panjang dan nipis.
-1 biji telur
-tepung beras dan sedikit tepung gandum untuk dapat hasil yang lebih baik
-sedikit serbuk kari daging atau apa-apa rempah serbuk ikut cita rasa.
-garam dan sedikit gula ikut cita rasa
-Air ais (untuk menjadikan juadah lebih rangup)
Goreng dalam minyak yang banyak seperti goreng pisang,
Selamat mencuba dan hayati kelazatan yang Allah ciptakan dalam hidangan ini.


ORIGINAL RECIPE OF ITALIAN CROCK POT BEEF STEW

Ingredients
  • 2 Tbsp cooking oil, divided
  • 2 lb beef round roast
  • Salt
  • 1 large onion, sliced into thin wedges
  • 2 large carrots, cut into 2 inch pieces (split in half if they
  • 8 oz red potatoes, skin-on, quartered
  • 1 14.5 oz can reduced-fat/sodium chicken broth
  • 6 oz tomato paste
  • 1 cup red wine
  • 4 clove garlic, minced
  • 1 sprig rosemary (or 1 tsp dried)
  • 2 sprigs each thyme, and oregano (or 1/2-1 tsp each dried)
  • 2 Tbsp cornstarch
  • 1 cup spinach leaves, chopped
  • 1 cup basil leaves, choppedI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...