TRANSLATE THE BLOG TO YOUR LANGUAGE
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Rabu, 18 Mei 2011

AYAM GOLEK MADU KUNYIT AND AYAM GOLEK MADU BEREMPAH

Today is my elder brother Din's birthday. We are going to celebrate him with ayam golek. That  is his favourite and also my favourite. Yummy....yummy!!!As usuall, my mom will call me for a cooking class. We are going to cook ayam golek madu kunyit and ayam golek madu rempah . I never know that there are so many types of ayam golek,,,,,



I like this part the most. Cleaning and cutting the chicken. It just like a 
science class for me. This time I just take out all the internal organs without cutting 
the chickens. We need the whole chicken for ayam golek.




We are going to make ayam golek madu kunyit first. I put some salt and turmeric 
on two of the chickens  and
steam it for 10 minutes. The chickens should be half cook only.

Coat the chickens with a special herbs mixture that had been our family secret
for generations. Now the secrets are revealed...some lemon grass, onion, honey,
thick coconut milk, salt, ginger and kurma spice.The turmeric makes it yellow in colour.
Kaffir lime leaves also bring a distinct  odour to the chicken.



Stuff the chicken with some potatoes, eggs and chicken internal organs. 
Take a large piece of aluminum foil to wraps the whole chicken and left it 
aside for 3 hours before grill it in the oven.



Alhamdulillah....It turns out really good. See the colour, crispy yellow out side and juicy inside. The smell is so tempting and I just can't wait for another chicken to cook. Ayam golek madu berempah is on the way!!




Preparing for ayam golek madu berempah. I really like to put a lot of honey because 
of its natural sweet taste.I have to pound some coriander seeds and black paper to 
sprinkle on the chicken. Add some oyster flavoured sauce, sweet soya sauce and 
fennel powder to marinate the chicken for 3 hours or more. 
My mom said the longer the better.




 During the marinate process, we have to pierce the chicken with coconut 
leave stick so that the chicken will well flavoured.




During the grilling process, we have to keep on putting the marinate
mixture sothat the chicken taste good inside.





At last, our ayam golek madu berempah is ready for the celebration.
Eventhough I feel a bit tired, everything is worthy.



(GUIDANCE CORNER)

Bila sebut saje nak buat ayam golek...Hafidz cepat-cepat menyuarakan hasrat untuk buat cooking class. Memang favourite dialah tu... Awal-awal pagi lagi abangnya dah pergi pasar dan pulang dengan 3 ekor ayam dan bahan-bahan untuk masak. Tak pernah ajak lagi Hafidz belajar masak ayam golek. This is his first timelah....Bila dah siap masak...dia kata "senang je...buat ayam ni. Ingatkan susah!!"

Memang benar. Nampak macam susah tapi senang je...terutama bila dah mahir. Janji perap biar lama hingga segala rempah menyerap ke isi ayam. Pasti best.

RESEPI AYAM GOLEK MADU KUNYIT


Bahan untuk perap ayam:
2 ekor ayam sedang
6 batang besar serai
3 bawang besar
6 cm halia
6-8 sudu besar madu (terpulang kepada selera masing-masing)
gula sesedap rasa. Ada orang suka lebih rasa manis dan ada yang tidak. Terpulang.
3 sudu besar serbuk kunyit.
2 cawan santan pekat.
Garam secukup rasa
5 sudu besar minyak masak
4 sudu besar serbuk kurma
Segenggam daun limau purut
Bahan untuk sumbat ke dalam perut ayam:
Organ dalaman ayam seperti hati, jantung dan pedal
4 biji telur rebus keras
3 biji ubi kentang direbus sedang-sedang empok dan tidak terlalu lembut.

 Bahan untuk kuah ayam golek:
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 batang serai
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
10 bji cili padi (ikut pedas)
kunyit, garam dan gula.
limau nipis diperah secukup masam

CARA-CARA:

1-Bersihkan ayam dan keluarkan semua organ dalaman dan bersihkan.
2-Lumurkan sedikit kunyit dan sedikit garam ( lemak-lemak masin saja)
3-Kukuskan selama 10 minit atau separuh masak
4-Blend serai, halia, bawang besar hingga betul-betul lumat
5-Campurkan serbuk kunyit, serbuk rempah kurma, madu, minyak masak, garam dan gula secukup rasa dan santan pekat.
6-Setengah dari daun limau dihiris halus dan setengah lagi diramas.
7-Perap selama 3 jam. Tidak boleh terlalu lama sebab ada santan. Elakkan guna tangan untuk menggaul rempah dengan ayam.

Untuk kuah dan isi perut ayam:
Blend semua bahan dan masak dengan santan cair. Masukkan organ ayam dan masak hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan limau nipis. Masukkan santan pekat dan rasa secukupnya. Masukkan ubi kentang yang sudah direbus empok. Bila dah sebati dengan kuah, angkat ubi dan organ dalaman ayam bersama sedikit kuah.Potong empat setiap biji telur dan campurkan dengan ubi dan organ dalaman. Sumbatkan bahan yang dah siap ini ke dalam kedua-dua perut ayam.

Untuk membakar ayam:
Masukkan ayam ke dalam aluminium foil yang besar dan bungkus rapi, Bakar kedua-dua hingga daging empuk. Petua untuk mempastikan ayam sudah masak ialah dengan mencucuk lidi pada daging ayam. Apabila lelehan air yang keluar sudah tidak berwarna darah, maka ayam itu sudah dikira masak. Untuk mereka yang suka makan daging yang betul-betul masak, pastikan tiada lelehan cecair apabila mencucuk daging ayam dengan lidi. Selepas itu buang lapisan aluminium dan sapu ayam  dengan kuah dan bakar lagi hingga kuah yang disapu tadi jadi kering. Ulang proses hingga ayam betul-betul masak. Hidang ayam bersama kuah. Memang sedap cicah ayam golek madu kunyit ini dengan kuahnya...



RESEPI AYAM GOLEK MADU BEREMPAH:

Seekor ayam sederhana besar, dibuang organ dalaman dan cucuk isinya dengan  benda tajam agar senang rempah menyerap.

1 labu bawang putih
1 bawang besar
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar biji ketumbar, ditumbuk halus dan kasar
2 batang serai
Daun rosemary atau boleh juga ditukar dengan daun limau purut atau daun sop jika tak ada (dipotong halus)

Kicap pekat
4 sudu madu
gula dan garam secukup rasa.

CARA-CARA:

Gaulkan semua bahan dengan ayam dan perap lebih dari 3 jam. Lebih lama lebih baik tetapi tidak lebih dari 6 jam dalam peti ais kerana ayam akan rasa tidak segar lagi. Sekiranya anda tidak mempunyai masa, ayam ini juga boleh dimasak dengan kuahnya di dalam kuali dengan api perlahan. Tambahkan air hingga ke paras sesuku badan ayam. Ulang-ulang membalikkan badan ayam agar kulit ayam tidak hangit dan rosak. Masak hingga kuah ayam jadi pekat dan rasa garam dan manis secukupnya. Di saat ini ayam masih tidak masak betul. Bakar hingga masak dan ulang menyalut ayam dengan perencah lebihan perap ayam hingga ayam garing diluar dan juicy di dalam. Cicah dengan thai sauce.

SELAMAT MENCUBA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...